Saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza poručio je u četvrtak kako se njegova stranka protivi povećanju stope PDV-a na ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto, ocjenjujući tu mjeru iz Vladine porezne reforme kao dugoročno štetnu, nepromišljenu i strateški promašenu odluku kojom “grizemo ruku koja nas hrani”.

“Takvim prijedlogom zakona grizemo ruku koja nas hrani”, poručio je Sponza s konferencije za novinare u Saboru, napominjući da više od 18 posto hrvatskog BDP-a dolazi od turizma.

Podsjetio je kako je na inicijativu njegove stranke 2013. godine stopa PDV-a za ugostiteljstvo smanjena s 25 na 10 posto, što je kasnije bilo korigirano na 13 posto.

“Samo u nekoliko godina postignuto je da broj noćenja u predsezoni i posezoni skoči s 23,1 milijun u 2013. na 28,8 milijuna u 2016. godini, što predstavlja povećanje za 25 posto. Povećane su investicije u turističkom sektoru, te je od 2013. do danas uloženo gotovo 1,6 milijardi eura, odnosno 12 milijardi kuna”, naglasio je Sponza.

Povećana je, dodao je, i zaposlenost, ukupan prihod od turizma od 2013. do 2015. za 11,1 posto ili za 800 milijuna eura, odnosno 6 milijardi kuna, te je značajno podignuta i razina gastronomske ponude.

“Ovo je suprotno Strategiji razvoja turizma i cilja da Hrvatska na ljestvici konkurentnosti uđe u top 20 zemalja, a sada smo na 33 mjestu. Predloženim se potezom strategija prekrižila”, poručio je.

Sponza je upozorio i da se u Hrvatskoj prečesto mijenjaju propisi i pravila, iako obrtnici i poduzetnici očekuju jasna i stabilna pravila koja se ne mijenjaju, često i preko noći.

Komentiraj