ICMP: Iz ratova u bivšoj Jugoslaviji traži se još jedanaest tisuća nestalih

Na području zapadnog Balkana do danas je identificirano više od 70 posto od 40.000 nestalih osoba u oružanim sukobima 90-ih godina, a još se traga za njih oko 11.000, priopćili su u nedjelju iz Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba.

Pronađeni su ostaci oko 29.000 osoba te je utvrđen njihov identitet uz uporabu najnaprednijih znanstvenih metoda i tehnologija, kao i zahvaljujući suradnji pravosudnih i istražnih tijela, specijaliziranih institucija, forenzičkih stručnjaka i obitelji nestalih, navode iz ICMP-a.

Kako bi se rasvijetlila sudbina i preostalih nestalih osoba, ICMP je uz potporu vlade Velike Britanije i u suradnji sa šefovima institucija zaduženih za traženje nestalih u zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije organizirao video kampanju.

Cilj te kampanje je potaknuti na otkrivanje mjesta nestanka i pogibije te skrenuti pozornost javnosti na rješavanja ovoga problema.

Najveći broj nestalih na području zapadnog Balkana je u BiH gdje se traga za još 7500 osoba.

Voditelj izaslanstva Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) u BiH Elvir Camić rekao je kako je proces traženja nestalih osoba u toj zemlji značajno usporen, a najveći izazov predstavlja nedostatak vjerodostojnih informacija o lokacijama grobnica.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner