HUP održao sjednicu, oglasili se priopćenjem: “HUP je moćna organizacija”

U petak je održana 66. Sjednica Vijeća članova HUP-a. Na toj je sjednici donesena odluka o raspisivanju izbora za sva ključna tijela HUP-a: Predsjednika, Izvršni i Nadzorni odbor koji će se provesti prema najvišim mogućim demokratskim standardima, transparentno i u skladu s pozitivnim promjenama kroz koje HUP prolazi, izvijestili su iz te udruge.

Za vršitelja dužnosti do izbora novog predsjednika izabrana je Marina Pulišić, članica Uprave Jadran-galenskog laboratorija iz Rijeke i članica HUP- Udruge proizvođača lijekova.

“HUP je bio, jest i ostat će Hrvatska udruga poslodavaca, ne udruga nekih poslodavaca, već udruga SVIH poslodavaca ove zemlje. HUP je moćna organizacija, organizacija kompetentnih i vrijednih djelatnika, organizacija koja doprinosi razvoju politika koje otvaraju mogućnosti za daljnji rast i razvoj našeg društva. Unutar 30 granskih udruga rješavaju se sektorski problemi, ali udruge se međusobno povezuju i horizontalno, ujedinjujemo snage svugdje gdje se može doprinijeti da se riješe zapreke, da se postigne više. Svi naši uspjesi govore o tome, a postigli smo ih puno pa i u uvjetima najvećih kriza, kao što je i ova zadnja uzrokovana koronavirusom, kada smo imali rekordan broj učlanjenja i rasta prihoda od članarina”, kazala je Marina Pulišić, v.d. predsjednica HUP-a.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić rekao je da su iz udruge nedavno izašli izravni članovi koji su svoje predstavnike imali u svim ključnim tijelima udruge: Izvršnom odboru, Nadzornom odboru i Vijeću članica.

“Znači imali su vrlo konkretne pozicije i mogućnosti da mijenjaju stvari iznutra, ako su mislili da se nešto ne radi kako treba. Hrvatska udruga poslodavaca će iz ovoga izaći još jača, s uključivijim pristupom i pravednijim odnosom prema svim svojim članicama, što je potvrdilo i današnje Vijeće članova. HUP broji više od 6.000 članova koji zapošljavaju preko 270.000 zaposlenika što je više od dvostrukog broja kojeg za reprezentativnost zahtijeva Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. Očekujem da ćemo još hrabrije zagovarati interese naših članica i jasnije artikulirati zajednički stav svih poslodavaca u Hrvatskoj”, rekao je.

‘Na Vijeću članova podršku HUP-u, a u svjetlu nedavnih događaja i izlascima pojedinih kompanija iz udruge, dali su brojni predstavnici velikih i malih hrvatskih tvrtki, članovi granskih udruga Hrvatske udruge poslodavaca’, kažu u priopćenju iz HUP-a.

Predsjednik Uprave Emmezete Slobodan Školnik rekao je da oni ostaju u HUP-u. “HUP je član GSV-a i ima zakonski reguliranu reprezentativnost, važna je udruga koja se bori za promicanje slobodnog tržišta i smanjenje regulative uz sve ostalo što je u fokusu poduzetnika. HUP je dobrovoljna udruga, ne bih komentirao izlaske nekih članica, kao što je dobrovoljno ući, tako se iz HUP-a i slobodno izlazi. HUP je velika udruga i normalno je u velikoj udruzi da postoje izazovi, ali i alati da ih se riješi, a očekujem da će kroz ove procese HUP evoluirati i odgovoriti na sve zahtjeve koje poduzetnici imaju prema HUP-a, a posebno u novim uvjetima ulaska u Schengen i eurozonu i kad je RH i dalje predzadnja po gospodarskim pokazateljima. Moramo i u HUP-u biti svjesni svoje uloge u tome i odigrati sve što je u našoj moći da se ta situacija promijeni na bolje”, rekao je.

Bojana Božanić, direktorica Lider Medije, kazala je da podržavaju rad HUP-a i novu energiju koja će donijeti pozitivne promjene. “Lider media je aktivna u Udruzi novinskih izdavača pri HUP-u i mislimo da granske udruge, kojih je preko 30 dobro funkcioniraju. Važna nam je podrška HUP-a u našim nastojanjima da se izborimo za što bolje uvjete poslovanja za hrvatske izdavače, a kao kompaniji značajne su nam bile informacije koje smo dobivali za vrijeme korona-krize te inicijative koje se pokreću unutar Udruge”, rekla je.

Slavko Vidović, član Izvršnog odbora HUP-ICT-a i osnivač Infodoma, poručio je da se nije slagao sa smjerovima stare paradigme HUP-a – teme koje su tada otvarali, kao i smjer razvoja gospodarstva bili su, kako kaže, zastarjeli, a pojedine tvrtke koje su najavile odlazak iz HUP-a gaje mišljenja koja u današnje doba više nisu produktivna. “Vrijeme je da se HUP okrene novim modelima rada i promjeni paradigme s fokusom na inovacije, zelenu i digitalnu ekonomiju, u čemu ćemo kao kompanija aktivno sudjelovati. Veselim se pozitivnim promjenama koje nas očekuju”, rekao je.

Hrvoje Balen iz Algebre, dopredsjednik Izvršnog odbora HUP-ICT-a da Algebra ni članice ICT-a nemaju namjeru istupiti iz članstva HUP-a. “Granske udruge dobro funkcioniraju i pojavljuje se nova i pozitivna energija. Snaga HUP-a je u radu 30 granskih udruga, čije tvrtke članice zapošljavaju više od 270 tisuća zaposlenika”, rekao je.

Ognjen Bagatin, ravnatelj Poliklinike Bagatin i član Izvršnog odbora HUP-ove Udruge privatnih poliklinika, liječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb poručio je da su puno napravili kao udruga u sektoru zdravstva i ne samo da će ostati član HUP-a već će i dalje aktivno kroz HUP raditi na boljitku gospodarstva i daljnjeg razvoja povoljne poslovne klime. “Nadam se da će nam se i ovi koji su izašli brzo vratiti kako bismo zajedničkim snagama dalje radili na odličnim inicijativama koje HUP pokreće”, rekao je.

“Sva poduzeća zajedno – mala, srednja, velika, proizvodna, uslužna, inovativna, tradicionalna, start-upovi i kompanije s dugom poviješću, svi članovi HUP-a – rade i radit će u interesu svih zaposlenika, poduzetnika, lokalne zajednice i hrvatskog gospodarstva, stav je članica HUP-a nakon današnje sjednice Vijeća”, zakključuje se u priopćenju HUP-a.

Komentiraj