Letačke posade Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika posjetile su u petak s dva aviona Pilatus PC-9M 152. letačku eskadrilu oružanih snaga Republike Slovenije na aerodromu u Ljubljani.

Tijekom posjeta razgovaralo se o mogućnostima zajedničkog rada i doprinosa hrvatskih pilota u projektu slovenskih oružanih snaga AGOS (Air to Ground Operation School) u Zrakoplovnoj bazi Cerklje, priopćeno je iz Zrakoplovne baze u Zemuniku.

Riječ je projektu obuke prednjih zračnih kontrolora, odnosno bliske zračne potpore koji je pokrenut 2014., a suradnja sa slovenskim oružanim snagama odvija se za sada kroz sudjelovanje hrvatskih zračnih i kopnenih snaga na vojnim vježbama „Adriatic Strike“ na prostoru Slovenije.

U priopćenju se podsjeća da su slovenski timovi gostovali  prije dvije godine u Zrakoplovnoj bazi HRZ-a i PZO-a u Zemuniku kada su provedeni zajednički letovi pilota za primjenu taktika, tehnika i procedura za blisku zračnu potporu CAS (Close Air Support), a letenje se odvijalo na hrvatskim i slovenskim avionima Pilatus PC-9.

Današnji odlazak pilota iz Zemunika u Sloveniju na tragu je nastavka započetih aktivnosti u cilju dostizanja standarda predviđenih za obuku prednjih zračnih kontrolora kroz primjenu postupaka, tehnika i procedura pružanja bliske zračne potpore. Također, razmijenjena su iskustva u područjima pružanja bliske zračne potpore te naznačene mogućnosti daljnje suradnje kroz korištenje infrastrukture i zračnog prostora, a sve u cilju dostizanja novih sposobnosti kroz dijeljenje zajedničkih resursa s obzirom na činjenicu kako obje eskadrile, i hrvatska i slovenska u svom sastavu imaju isti tip aviona Pilatus PC-9, stoji u priopćenju.

Komentiraj