Gospodarstvo
Decoration icon

Eurostat

Hrvatska u skupini zemalja EU-a s najvećim udjelom prehrambenog sektora u prodaji industrijskih proizvoda prema Eurostatu

Autor:

20.07.2023., Garesnica  -  Na OPG-u Agro Puskaric iz Kaniske Ive na proizvodnim povrsinama od 300-ak hektara, pocelo je strojno vadjenje krumpira i to na najsuvremeniji nacin u Hrvatskoj. Nakon lanjske katastrofalne godine po prinosima, ova naslucuje na bolji urod, ali proizvodjaci kazu, mnogo manji od rekordnih godina.  Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Hrvatska je u 2022. godini bila u skupini zemalja EU-a s najvećim udjelom prehrambenog sektora u prodaji glavnih industrijskih proizvoda, pokazali su u ponedjeljak podaci Eurostata.

Industrijska proizvodnja u EU oporavila se u 2021. godini od pandemijske krize, poskočivši za osam posto, nakon 7-postotnog pada u 2020.

U 2022. rast proizvodnje usporio je na pet posto, izračunali su statističari.

Vrijednost prodanih industrijskih proizvoda poskočila je pak lani u nominalnom izrazu za 19 posto, na 6,2 bilijuna eura.

Rast je zabilježen u gotovo svim industrijskim aktivnostima, a u sektoru proizvoda od metala dosegnuo je najvišu razinu otkada Eurostat objavljuje podatke. Slijedi proizvodnja papira, te osnovnih metala, kemikalija i proizvodnja pića.

Proizvodnja izmještena izvan EU-a činila je četiri posto obujma i devet posto vrijednosti, navodi Eurostat.

Hrvatska uz Španjolsku i Nizozemsku

Njemačka je činila četvrtinu vrijednosti prodaje industrijskih proizvoda u EU, a s Italijom, Francuskom, Španjolskom, Poljskom i Nizozemskom čak tri četvrtine.

U Njemačkoj prehrambeni, metalurški i sektor vozila imali su gotovo ravnopravne udjele u prodaji industrijskih proizvoda, dok je u Italiji dominirao sektor proizvodnje osnovnih metala i proizvoda od metala, s trećinom vrijednosti prodaje.

Sektor baziran na metalima dominirao je i u prodaji u Bugarskoj, Grčkoj i Sloveniji, s udjelom od 22 posto.

Grčka se izdvajala najvećim udjelom prehrambenog sektora u prodaji, nešto većim od trećine.

Slijedi Hrvatska s udjelom od 28 posto, a blizu su i Španjolska i Nizozemska s 27 posto, te Danska s 24 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Automobilski sektor imao je najveći udio u prodaji industrijskih proizvoda u Slovačkoj, od 40 posto. Slijede Češka s 27 posto, te Mađarska i Rumunjska s 26 posto.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.