Hrvatska potvrdila nastavak potpore europskom putu Sjeverne Makedonije

Premijer Andrej Plenković i šef diplomacije Gordan Grlić Radman odvojeno su se sastali u četvrtak s potpredsjednikom sjevernomakedonske vlade Nikolom Dimitrovom s kojim su razgovarali o bilateralnim odnosima i približavanju Sjeverne Makedonije EU-u, te potvrdili čvrstu potporu RH njenom europskom putu.

Kako je priopćeno iz Banskih dvora, premijer Plenković primio je Dimitrova, potpredsjednika Vlade Republike Sjeverne Makedonije za europska pitanja, s kojim je razmijenio mišljenja o pripremama Skoplja za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom te bilateralnoj suradnji.

Predsjednik Vlade naglasio je čvrstu potporu Hrvatske europskom putu Sjeverne Makedonije, provedbi reformi, kao i spremnost na pružanje potrebne stručne pomoći.

Razgovarali su i o zajedničkim naporima u borbi protiv pandemije covida-19.

Ministar Grlić Radman održao je odvojeni sastanak s Dimitrovom na kojem su potvrđeni tradicionalno prijateljski bilateralni odnosi, te nastavak potpore RH europskom putu Sjeverne Makedonije, priopćio je MVEP.

„Današnji susret potvrđuje kontinuitet partnerskog odnosa Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije koji je na poseban način osnažen donošenjem odluke o otvaranju pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU“, rekao je ministar Grlić Radman.

Dodao je da je neupitna daljnja politička i tehnička potpora Hrvatske europskoj integraciji Sjeverne Makedonije te da će se Hrvatska u tom svjetlu nastaviti zalagati za postizanje dogovora o Pregovaračkom okviru za Sjevernu Makedoniju kako bi se stekli uvjeti za održavanje Međuvladine konferencije i početak pristupnih pregovora.

Potpredsjednik Vlade Dimitrov je zahvalio na hrvatskoj potpori u procesu europskih integracija Sjeverne Makedonije. Istaknuo je kako Hrvatska u tom procesu već dugo ima ključnu ulogu, što je potvrdila davanjem zelenog svjetla Sjevernoj Makedoniji za početak pregovora za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a te u tom svjetlu očekuje nastavak bliske suradnje.

Ministar Grlić Radman dodao je kako trend odličnih političkih odnosa bez otvorenih pitanja zasigurno treba pratiti i intenzivnija suradnja u više područja od zajedničkog interesa, osobito ona u gospodarskom  sektoru. Također je zahvalio na financijskoj pomoći koju je Vlada Sjeverne Makedonije, kao i više tvrtki i građana iz te zemlje, uputila Hrvatskoj nakon potresa koji je krajem prošle godine pogodio područje Banovine, stoji u priopćenju MVEP-a.

Komentiraj