epa

HRVATSKA NIJE UGROŽENA Eksplozija u Baumgartenu prekinula isporuke plina

Austrijski operator plinskog transportnog sustava Connect Austria izvijestio je u utorak da je zbog eksplozije u čvorištu Baumgarten tranzit plina kroz Austriju prema jugu i jugoistoku odnosno u Slovačku, Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku do daljnjeg obustavljen, a, kako se doznaje, to neće imati značajniji utjecaj na opskrbu plinom hrvatskih potrošača.

Kako izvještavaju agencije, jutros u 8.45 sati u plinskom čvorištu Baumgarten u Austriji dogodila se eksplozija i požar, a prema policijskim izvještajima jedna osoba je poginula, dok je više od 60 ranjeno.

Kroz plinsko čvorište Baumgarten godišnje prođe oko 40 milijardi prostornih metara plina prema zapadnoj, južnoj i jugostočnoj Europi. Dominantno se radi o ruskom plinu.

Kako se neslužbeno doznaje, plinski sustav u Hrvatskoj nije ugrožen, jer su skladišta puna, a uvoz se u najvećoj mjeri odvija kroz interkonekciju Hrvatska-Mađarska, odnosno međunarodni plinovod Dravaszerdahely–Donji Miholjac, a ne kroz interkonekciju Rogatec (Slovenija – Hrvatska), koja je povezana s Baumgartenom.

Ruski mediji izvještavaju da su zbog eksplozije u Baumgartenu isporuke ruskog plina kroz Ukrajinu pasti za trećinu.

Komentiraj