Hrvatska liječnička komora osudila incident s vozilom Hitne: “To je kazneno djelo”

 

Hrvatska liječnička komora u subotu navečer osudila je događaj na “Festivalu slobode” na Trgu bana Jelačića u Zagrebu kada su prosvjednici protiv epidemioloških mjera onemogućili prolaz vozilu Hitne pomoći. Istaknuli su da je onemogućavanje pružanja liječničke pomoći kazneno djelo.

“Okupljena masa ljudi onemogućila je prolaz vozilu Hitne pomoći, čime je privremeno onemogućila medicinski tim Hitne pomoći da pruži pomoć osobi koja se onesvijestila tijekom demonstracija na Trgu”, navode iz HLK-a. Prosvjednici su vozilo Hitne pomoći gađali plastičnim čašama.

Iz HLK-a naglašavaju da je sprečavanje liječnika i medicinske sestre da pruže hitnu pomoć pacijentu duboko nehuman i nerazuman čin te podsjećaju da je nasilno sprječavanje pružanja zdravstvene pomoći pacijentima kazneno djelo, kao što je kazneno djelo i dovođenje u opasnost ili nasilje spram zdravstvenih djelatnika dok obavljaju svoj posao.

“Odredbe Kaznenog zakona koje definiraju ovo kazneno djelo stupile su na snagu 1. siječnja prošle godine. Sloboda govora i okupljanja nikako ne podrazumijevaju ugrožavanje života i zdravlja drugih ljudi.

HLK još jednom upozorava hrvatsku javnost da širenje epidemije nije moguće u cijelosti zaustaviti sve do pronalaska cjepiva ili lijeka, ali se epidemiološkim mjerama ona može držati pod kontrolom. Hrvatski liječnici, udruženi u Liječničku komoru, pozivaju sve građane da se dosljedno i disciplinirano pridržavaju javnozdravstvenih mjera.

Iznošenje medicinski i znanstveno neutemeljenih tvrdnji o pandemiji bolesti COVID-19, čemu smo svjedočili na subotnjem prosvjedu predstavljaju eklatantan primjer obmanjivanja javnosti te izrazito društveno neodgovorno ponašanje”, poručuju.

Iz Komore naglašavaju i da provođenjem mjera za sprječavanje prijenosa virusa značajno ograničavamo i usporavamo širenje epidemije, izravno smanjujemo broj novozaraženih i izbjegavamo moguće urušavanje zdravstvenog sustava. Na kraju su još jednom uputili apel građanima da drže razmak, nose maske, peru ruke i izbjegavaju veća okupljanja.

Komentiraj