Hrvatska izložba na Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora

Izložbom i instalacijom Ivana Marušića Klifa “Klizanje u nepoznato/Sliding into the Unknown”, Hrvatska će se predstaviti na Praškom kvadrijenalu od 6. do 16. lipnja, priopćilo je Ministarstvo kulture.

Izložba je, navodi se, nastala u produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD), organiziraju je hrvatsko Ministarstvo kulture i HDD, a kustosi izložbe su Marko Golub i Maša Milovac.
Tema 14. izdanja Praškog kvadrijenala scenografije i scenskog prostora inspirirana je  simbolom te manifestacije – Zlatnom trigom, odnosno dvokolicom koju vuku tri konja te kao i u prethodnom izdanju izdvaja tri pojma, odnosno tri različita rakursa koji opisuju cikličke faze kreativnog procesa: imaginaciju, preobrazbu i sjećanje.
Izložba “Klizanje u nepoznato” treća je hrvatska izložba na Praškom kvadrijenalu koju producira Hrvatsko dizajnersko društvo.
Obje prethodne izložbe (održane 2011. i 2015.), različite u promišljanju autorstva scenografa u kontekstu suvremene hrvatske scenografske prakse bile su i nagrađene na toj uglednoj međunarodnoj kulturnoj manifestaciji.
Ovogodišnje, 14. izdanje Praškog kvadrijenala scenografije i scenskog prostora, izložbe koja uključuje tematske postave i obuhvaća brojne aktivnosti, otvara se u srijedu, 5. lipnja.
Sve izložbe i događaji odvijaju se u prostorima Izložbenog centra Holešovice u Pragu, od 6. do 16. lipnja, a hrvatska izložba nalazi se u sklopu Križikova paviljona.
Izložba/instalacija “Klizanje u nepoznato” predstavlja multimedijski rad hrvatskog vizualnog umjetnika Ivana Marušića Klifa većinom u području kazališnih izvedbi u proteklih nekoliko godina.
Proistekao iz njegove individualne umjetničke prakse i kolektivne kreativne dinamike izvedbenih umjetnosti, Klifov rad u kazalištu bavi se transformacijom prostornih i vremenskih okvira scenskog prostora primjenom slojeva digitalnih i analognih slika.
Koristeći statične i pokretne videoprojekcije, osciloskope kontrolirane vlastitim softverom i niz drugih tehnika, Klif pretvara scenski prostor u nešto poput glazbenog instrumenta.
Osim umjetnika Ivana Marušića Klifa i kustosa Marka Goluba i Maše Milovac, koji su zajednički osmislili koncept instalacije, u realizaciji izložbe sudjelovao je i niz drugih autora. Autor kratkih filmova, odnosno videointervjua koji su njen sastavni dio, je kazališni kritičar Igor Ružić. Tekstove u katalogu koji tumače predstavljene projekte i kontekstualiziraju rad Ivana Marušića Klifa potpisuju Marko Golub, Maša Milovac, Igor Ružić i Janka Vukmir.
U pripremi pojedinih segmenata izložbe sudjelovali su i snimatelj Miran Krčadinac, umjetnica Ana Hušman, dizajneri Andro Giunio, Sara Salamon, Sven Sorić i Hrvoje Spudić, kao i umjetnici Zlatko Burić Kićo, Branko Brezovec, Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo i Ana Hušman koji u popratnim filmovima govore o svojim suradnjama s Klifom (foto).

Komentiraj