Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust

Hrvatska i europska pravosudna praksa se i dalje treba boriti protiv mržnje

Na petoj tribini iz ciklusa ‘Zašto se mrzimo?’ raspravljalo se o tretmanu mržnje u hrvatskoj i europskoj pravosudnoj praksi, govornici su bili Rajko Mlinarić, sudac Ustavnog suda, Ileana Vinja, sutkinja Vrhovnog suda te odvjetnica Vesna Alaburić, a moderirala je Ana Raić Knežević.

Tribina ‘Tretman mržnje u pravosudnoj praksi’ u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust je održana u zagrebačkom Kulturno informativnom centru.

“U slučajevima zločina iz mržnje riječ je o bezobrizrnoj osveti. Zbog toga se takvi zločini sankcioniraju žešće nego kad se ista djela počine iz drugih pobuda. Za djela teškog ubojstva, tjelesne ozljede, prijetnje, prisile ili silovanja počinjena iz mržnje propisane su veće kazne”, naglasila je Ileana Vinja, dodajući nekoliko zanimljivih podataka iz pravosudne prakse.

“Kod nas propisi koji se tiču sprječavanja netolerancije su i prenormirani, a neki aspekti su umreženi raznim propisima, no među njima nema jasnog razgraničenja. Unatoč svemu tome, pojava netolerancije raste pa smatram da zakoni mogu pomoći u ograničavanju slobode govora, ali da neće moći spriječiti mržnju”, mišljenja je Rajko Mlinarić.

Vesna Alaburić istaknula je kako govor mržnje ne uživa zaštitu Europske konvencije o ljudskim pravima pa Europski sud za ljudska prava redom odbacuje takve pritužbe, posebno kad je riječ o antisemitizmu, revizionizmu te u novije vrijeme i netrpeljivosti prema imigrantima.

“Sloboda se sastoji u tome da svatko može činiti ono što nije na štetu drugima. Kad se određeno djelo počini iz mržnje, riječ je o osobito niskoj pobudi te aktu dubokog, čak bolesnog neprijateljstva prema nekome zbog njegove različitosti. Predrasude prema cijeloj populaciji ili čitavoj grupi ljudi dokidaju bit ideje jednakosti”, naglašeno je u zaključku govora. 

Iduća tribina će se održati 21. veljače u dvorani Bersa Muzičke akademije u Zagrebu s početkom u 19 sati. O temi Glazba mržnje raspravljat će Mladen Tarbuk, skladatelj i dirigent, dr. Mojca Piškor, etnomuzikologinja, Dubravko Jagatić, glazbeni kritičar, Mate Matišić, skladatelj, Mile Kekin, glazbenik, Saša Antić i TBF, Lezbor i mnogi drugi umjetnici, glazbenici, sociolozi.

Ana Raić Knežević, Ileana Vinja, Vesna Alaburić i Rajko Mlinarić

Komentiraj