Hrvati uz granicu sa Slovenijom ne mogu do svojih grobova

Mještani kvarnerskog zaleđa na granici sa Slovenijom zbog strogih epidemioloških mjera u Sloveniji ne mogu do grobova svojih bližnjih, objavio je dnevnik.hr.

Đeni Šamanić živi u Hrvatskoj u mjestu Rupa, a groblje je u Sloveniji u Jelšanama. Zbog korone i slovenskih pravila ne može na groblje udaljeno dva kilometra. „Meni su na granici bili rekli da nema potrebe da ja idem na groblje jer to nije nekakva obavezna stvar koja je njima bitna, nikoga ne zanima da ja želim ići na groblje i želim staviti svijeću na godišnjicu mojih roditelja“, razočarana je Šamanić.

Bez obavezne karantene u Sloveniju između ostalog mogu oni koji idu na sprovod bliskim članovima obitelji uz točan sat i dan sprovoda i povratak unutar 24 sata, osobe koje granicu prelaze zbog održavanja kontakta s članovima uže obitelji i vraćaju se također unutar 24 sata te oni koji odlaze zbog neodgodivih osobnih ili poslovnih obaveza.

„Za sada u vezi korone i Covida 19 ne mogu posjetiti svoja grobna mjesta i slovenski policajci ih zbog tog razloga ne puštaju preko u Sloveniju, odbija se ulazak“, potvrdio je šef smjene na granici Sanjin Milih.

O tim je problemima hrvatskoj i slovenskoj stranci pisala načelnica općine Klana Željka Šarčević Grgić. Održan je i sastanak u Ilirskoj Bistrici. Načelnica ističe da je rečeno kako će se mjere ublažiti, ali one su, unatoč tome, sve strože.

Ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman tvrdi da se “radi na rješavanju svih otvorenih pitanja sa Slovenijom”. „To su problemi, istina lokalni, ali oni su zapravo odraz naših odnosa i mislim da ćemo svakako cijeniti gestu Slovenije da iziđe u susret tim mještanima uz granicu da posjete grobove“, prenosi dnevnik.hr ministrove riječi.

Mještani se nadaju da će problem biti riješen najkasnije do blagdana Svih svetih.

Komentiraj