HRjeting: U Zagrebu Bandićeva stranka jedva prelazi prag, veliki pad za SDP i HDZ

Stigli su rezultati HRT-ove ankete HRejting za prvu izbornu jedinicu, ali i za pretvaranje svih glasova u mandate.

Projekcije pokazuju veliki pad popularnosti dviju najvećih političkih opcija i potpunu marginalizaciju stranke zagrebačkog gradonačelnika u gradu koji vodi. To proizlazi iz usporedbe rezultata HRejtinga s rezultatima prošlih izbora.

Velik pad HDZ-a i SDP-a u prvoj izbornoj jedinici

Tako, primjerice, lista SDP-ove koalicije s Davorom Bernardićem na čelu dobiva 29,2%, što je 10% manje nego prije četiri godine, kada je bila predvođena Zoranom Milanovićem. Za listu kojoj je 2016., kao i danas, na čelu bio Andrej Plenković, pad je još veći – 12%. Koalicija HDZ-HSLS u anketi ima 19,7%.

Treći izbor je Škorina koalicija (10,4%) koju u Zagrebu predvodi Zlatko Hasanbegović. Vrlo blizu mu je Tomislav Tomašević, vođa saveza oko platforme Možemo! (9,1%) u 1. izbornoj jedinici.

Stranka Milana Bandića jedva prelazi prag

S Marijom Selak Raspudić, Most s 6,3% prelazi izborni prag, od kojega je Dalija Orešković, koja u Zagrebu predvodi savez oko Stranke s imenom i prezimenom s 3,9%  daleko, ali je d’Hondtova metoda preračunavanja ipak ostavlja u igri za mandat, za razliku od stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koja jedva da prelazi 2% (ima 2,2%).

Neodlučni će donijeti prevagu

Neodlučnih birača u Zagrebu je 11,3%, tako da bi njihovim uključivanjem u izborni proces, podjela mandata mogla izgledati drukčije nego sada.

A sad 12 takozvanih fiksnih ili sigurnih mandata dijele Restart koji uzima 5, HDZ 4, Škorina koalicija 2 i savez na platformi Možemo  1. Za dva preostala, rubna mandata, na koje statistička pogreška od 4% ima utjecaj, bore se četiri opcije. Najbliže su im prema anketi, Restart i Most.

Projekcija budućeg saziva Hrvatskog sabora

Zato prvo prikaz rasporeda 125 saborskih mjesta koja su prema HRejtingu fiksna ili sigurna. Najviše bi ih zauzeli Restart 52 i HDZ 51. Stranke okupljene oko Miroslava Škore imale bi 17 zastupnika. Most bi imao 3 sigurna, savez na platformi Možemo jednoga. Kao i koalicija oko Živog zida, preciznije Stipe Petrina.

Komentiraj