HORVAT “Vlada plaće za rujan ne može i ne smije osigurati”

Dino Stanin/PIXSELL

Ministar gospodarstva Darko Horvat jutros je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao stanje u Uljaniku.

“Prema riječima Europske komisije država u ovom trenutku ne može pretjeranim angažmanom ući u spašavanje niti brodogradilišta Uljanik, niti cijele Uljanik Grupe. U ovome trenutku intenzivno razgovaramo i tražimo pravog strateškog partnera koji želi graditi i koji želi opstojnost brodogradnje i u Puli i Rijeci”, kazao je ministar Horvat.

Dodao je kako u ovom trenutku nisu sigurni da Danko Končar financijski može iznijeti restrukturiranje na način na koji je programom restrukturiranja zamišljeno. “Dok ne dođe do stvarnog konkretnog sporazuma, sinergije, ali i nekompromisnog stava što mi želimo na ta dva prostora, do tada ćemo živjeti samo u fazi razgovora i dogovora. U ovom trenutku na Ministarstvo gospodarstva postoje tri, odnosno, četiri inicijative da bi se na određeni način ušlo u brodogradnju u Puli i u Rijeci. Kolege iz Nizozemske, Južne Koreje, Kine i Njemačke pokazuju interes. No, međutim, modaliteti koje oni nude nisu onakvi modaliteti kakvi su predstavljeni u postojećem planu restrukturiranja”, poručio je.

Rekao je i da je zadnji koji bi zagovarao stečaj, ali ako se neke stvari ne riješe stečaj će doći sam po sebi. “Želim jasno dati do znanja da mi pripremamo, odnosno monitoring smo oko izrade programa restrukturiranja koji se u ovom trenutku ne veže na Uljanik Grupu, nego samo i isključivo na brodogradilište Uljanik jer je to jer je to jedino brodogradilište koje u ovom trenutku ima legitimitet uopće tražiti nekakvi model restrukturiranja. Sva su druga brodogradilišta, uključujući i 3. maj, fazu restrukturiranja prošli zaključno s 31. prosinca 2017. godina zaključeno je restrukturiranje unutar 3. maja i narednih 10 godina država nema bilo kakve mogućnosti posega, odnosno, ima ali svjesna činjenice da u tom trenutku ruši postulate Europske komisije koji štite tržišno natjecanje”, objasnio je.

Naglasio je i kako Vlada u ovom trenutku ne može i ne smije osigurati plaće za radnike Uljanika za mjesec rujan. “Mi u ovom trenutku imamo dva modaliteta kojima možemo ulaziti ili pripremati pripremati fazu restrukturiranja odnosno verificirati predloženi program restrukturiranja kad on bude popravljen. Ili ćemo suprotno stavu EK i dalje financirati plaće u brodogradilištu ili ćemo se uključiti u pronalazak partnera koji će u tim brodogradilištima nastaviti barem dijelom s brodogradnjom ili ćemo u jednom trenutku morati priznati da rješenja nema pa će se dogoditi stečaj ili neki drugi insolvencijski postupak. Izvan ta tri modela dalje više ne ide”, objasnio je.

Komentiraj