EPA/KAY NIETFELD

Hollande, Merkel i Porošenko razgovarali o sporazumu iz Minska

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u ponedjeljak s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom o napredovanju pokretanja sporazuma iz Minska, prema priopćenju francuskog predsjedništva.

“Predsjednik republike pozvao je na poštivanje prekida vatre koji je dogovoren 24. prosinca. On je također jamčio predsjedniku Porošenku da će se Francuska uz Njemačku nastaviti zalagati i poduzimati sve potrebno za pokretanje  sporazuma iz Minska u cjelini”, prema priopćenju.

Hollande je posebice podsjetio na hitnost postizanja napretka u humanitarnim pitanjima, poput oslobađanja zatvorenika i stalne opskrbe vodom.

“Također je naglasio da Francuska namjerava dati svu potrebnu potporu pokretanju i nastavku velikih reformi koje je pokrenuo predsjednik Porošenko”, dodaje se u priopćenju.

Dvije godine u Ukrajini traje sukob njezinih snaga s proruskim separatistima koje, prema Kijevu i Zapadu, podržava Rusija, a što ona opovrgava. U tom sukobu je od travnja 2014. poginulo više od 9600 osoba.

Sporazum o prekidu vatre u Minsku zaključen je u veljači 2015. Bez obzira na nekoliko primirja od toga datuma, sukobi se redovito vode duž linije bojišnice.

Komentiraj