HNS izigrao dogovor s Hajdukom oko promjena u sudačkoj organizaciji

Punih dva tjedna uoči utakmice nogometnih reprezentacija Hrvatske i Mađarske na Poljudu, označene kao događaj iznimno visokog rizika, u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj svim svojim zaposlenicima zabranili su korištenje godišnjih odmora.

To je tek jedan od detalja koji ilustrira način na koji će se održati spomenuti susret, a koji u policiji više i ne skrivaju: otvoreno su objavili da će u danima uoči utakmice ‘biti prisutni na svim važnijim punktovima u gradu’, što se na koncu i ostvarilo – tijekom proteklog vikenda na splitskim ulicama moglo se primijetiti desetke patrola s policajcima koji su nasumično zaustavljali, legitimirali i pretresali čak i slučajne prolaznike te time stvarali dojam opsadnog stanja, a u danima uoči četvrtka ove akcije dobivale su pojačani intenzitet.

Glavni razlog krajnje neuobičajene atmosfere koja prati održavanje jedne obične nogometne utakmice jest strah od eventualne navijačke diverzije, premda za to nisu postojale ni najmanje indicije, no organizatori iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) zajedno s policijom odlučili su se za poduzimanje ovih mjera jer su svjesni golemog nezadovoljstva koje i dalje vlada u Splitu i Dalmaciji, a za koje su ovaj put isključivi krivci upravo oni. Naime, usprkos zvučnim obećanjima danim prije nekoliko mjeseci, kada je napokon definirano da će Mađari biti ugošćeni na Poljudu – što je tek druga službena utakmica na ovom stadionu u zadnjih 22 godine, izuzme li se ona protiv Italije održana pred praznim tribinama – nije ostvaren apsolutno nikakav pomak u odnosu HNS-a prema splitskom Hajduku, što već dulje vrijeme predstavlja neuralgičnu točku cijelog hrvatskog nogometa. Dapače, HNS je izigrao dogovor i sve rokove postavljene na sastanku koncem lipnja ove godine, kada je najavljena rekonstrukcija sudačke organizacije i ponovno osnivanje Udruge prvoligaša, što su bila dva glavna uvjeta Hajduka kako bi se normalizirali odnosi u hrvatskom nogometu i kako bi se ovaj klub uključio u organizaciju utakmice protiv Mađarske.

To se na koncu nije dogodilo: u HNS-u su naprosto ignorirali zahtjev oko promjena u sudačkoj organizaciji, dok je sastanak na kojemu se tjedan dana uoči utakmice trebalo dogovoriti ponovno osnivanje Udruge prvoligaša otkaza otkazan, navodno zbog spriječenosti predstavnika tri kluba da na njemu prisustvuju. ‘’Njima je očigledno bilo jedino bitno da se utakmica održi u Splitu, nikakvih promjena u hrvatskom nogometu evidentno neće biti’’, kazao je za Nacional razočarani sugovornik iz splitskog Hajduka. Ovaj klub stoga ne sudjeluje u organizaciji susreta, nego je formalni domaćin HNS-u i reprezentaciji biti Grad Split.

Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić tako je tek formalno ispunio zahtjev vrha HDZ-a o povratku na Poljud, no u stvarnosti nije učinjeno ništa kako bi se odnosi u hrvatskom nogometu dugoročno normalizirali. Njemu bliski izvori proteklih tjedana plasirali su tvrdnje da promjene koči ponajprije Izvršni odbor HNS-a, tijelo sastavljeno mahom od nižih HDZ-ovih dužnosnika dijelom i dalje odanih Zdravku Mamiću, a dijelom naprosto zabrinuti za svoj položaj i privilegije. S druge strane, Kustić je s nekoliko poteza javno demonstrirao da ojačava svoj položaj u HNS-u, pa je na njegovu inicijativu Igor Bišćan imenovan za izbornika mlade reprezentacije – čemu se Davor Šuker otvoreno protivio – a prošlog tjedna demonstrativno je poderao Šukerov popis uzvanika i listu sjedenja za poljudsku ložu ovog četvrtka te odredio svoju.

Razočarani neispunjavanjem dogovorenog između HNS-a i Hajduka trenutno su čak i splitski HDZ-ovci, koji su po političkoj direktivi pristali biti posrednik i u ulogu organizatora utakmice protiv Mađarske staviti Grad Split. ‘’Očekivali smo barem nešto, zbilja je sramotno da baš nijedan od konkretnih zahtjeva nije ispunjen’’, kazao je za Nacional jedan pod sudionika spomenutog sastanka na Poljudu 24. lipnja ove godine.
Kako bilo, stadion će evidentno biti ispunjen do posljednjeg mjesta, no činjenica je da on nije ‘’rasprodan u dan i pol’’, kako se tvrdilo u javnosti.

U slobodnu prodaju je, naime, pušten tek manji kontingent ulaznica – po informacijama Nacionala najviše desetak tisuća – dok su sve ostale podijeljene raznim udrugama, nogometnim savezima i drugim organizacijama diljem Hrvatske. U Hercegovinu je poslan i dodatni kontingent od 1500 ulaznica, a do njih se moglo doći učlanjivanjem u udrugu Uvijek vjerni.

Hrvatski nogometni savez svejedno se potrudio stvoriti dojam pomame tako što su namjerno izazvani redovi pred jedinim prodajnim mjestom, a poboljšanju PR-a poslužio je ugovor kojim je u jedinim dalmatinskim dnevnim novinama HNS zakupio oglasni i reklamni prostor vrijedan čak 500 tisuća kuna.

Komentiraj