HNS: “Hrvatski reprezentativci neće klečati u znak potpore pokretu Black Lives Matter”

Hrvatski nogometni savez u četvrtak je objavio objašnjenje zašto hrvatski reprezentativci nisu kleknuli prije početka prijateljske utakmice protiv Belgije u znak potpore pokretu Black Lives Matter (BLM) i zašto to neće činiti na sljedećim utakmicama reprezentacije.

“Hrvatski nogometni savez i hrvatski reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije. Pritom, naravno, poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere kako će se i kada boriti protiv rasizma ili u neku drugu svrhu”, poručuje HNS u izjavi.

Dodaju da HNS smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo na odabir kako će se prema tome postaviti. “Hrvatski reprezentativci zajednički su odabrali prije utakmice s Belgijom kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. Hrvatski nogometni savez poštuje stav hrvatskih reprezentativaca te neće nametati obvezu klečanja koje u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije”, dodaju.

Iz HNS-a zaključuju da najvažnijom smatraju činjenicu da hrvatski reprezentativci svojim djelima kroz cijelu karijeru pokazuju da cijene svaku osobu, suigrače i protivnike, te ne rade razliku po socijalnim, rasnim, vjerskim, etničnim ili drugim osobinama, a to je vrijednost koju promiče i Hrvatski nogometni savez.

Podsjetimo, reprezentetivci Hrvatske na pripremnoj utakmici protiv Belgije u Bruxellesu u nedjelju nisu kleknuli uoči početka, iako su to su svi igrači Belgije učinili. Prije njih su to učinili i engleski reprezentativci prije početka kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo protiv Poljske na Wembleyju.

Komentiraj