HND I SNH: “Novinari spašavaju živote, a dijele im se otkazi i smanjuju plaće”

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) održali su u utorak konferenciju za medije pod nazivom “Tražimo hitne mjere za spas novinarstva”.

“Novinarke i novinari su ovoj krizi pokazali što znači prava solidarnost i predano radimo ovaj posao u teškoj situaciji I doslovce istinitim I pravodobnim informacijama spašavamo živote, a na drugoj strani naš novinarski sektor našao se prvi na udaru mjera poslodavaca u što su ukljuečeni I otkazi suradnje honorarcima I slobodni novinarima, ali drastično rezanje plaća stalno zaposlenima I stoga tražimo hitne mjere za spas novinarstva”, rekla je Maja Sever na konferenciji.

Dodala je da je novinarstvo jedno od ključnih zanimanja u ovoj krizi, jer sve informacije građanima dolaze putem medija. “Njemačka je novinarstvo proglasila strateški važnim, jer su svjesni i znaju koliko točna i pravodobna informacija znači u ovim kriznim vremenima. Na dugoj strani kod nas, nažalost, toga nitko ne razumije ili ne želi razumijeti osim nas novinara koji radimo u teškim uvjetima i pod stalnom egzistencijalnom prijetnjom. Upravo zato tražimo konkretne i prava mjere kako bi se zaštitilo novinare i omogućilo im da rade svoj posao”, poručila je.

Sever je istaknula da su mjere koje je donijela Vlada usmjerene prema poslodavcima, ali one ne pokrivaju honorarce i slobodne novinare.

O problemima s kojima se suočavaju slobodni novinari i honorarci govorila novinarka scenaristica I redateljica Danijela Stanojević, koja je istaknula kako su se slobodni novinari prvi našli na udaru I dobili otkaze o suradnji.

“Ne postoji mogućnost da se projekti koji su ranije dogovoreni realiziraju, nego je sve otkazano ili je na čekanju. U istoj situaciji nalaze se brojni umjetnici i kulturni radnici: ne znamo koja nam je i kava budućnost, a to ne znaju ili ne žele znati ni oni koji bi o tome trebali voditi brigu. Želimo raditi jer ključ je da se radi, a ne da se sjedimo doma bez posla i bez obaveza”, rekla je.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko poručio je da je HND zabrinut zbog novog udara na novinarstvo i egzistenciju novinara, a još se nismo opravili ni od krize 2008. godine.

“I dok brojni u Europi pozivaju da se pomogne novinarstvu I čine konkretne korake hrvatska vlada se ponaša kao da želi da i ono malo preostalog profesionalnog novinarstva kod nas nestane. Od početka ove krize ništa nije napravljeno, a novinari ostaju bez posla, honorarcima i slobodnim novinarima se otakazuje suradnja, stalno zaposlenima smanjuje plaće I to sve u situaciji kada se novinarstvo pokazalo kao jednom od glavnim i najvažnijih profesija za društvo I građane. Zato više ne molimo i ne tražimo nego zahtijevamo da Vlada poduzme nešto u smislu spašavanja novinarstva i podrške novinarima, fotoreporterima, grafičarima, snimateljima i cijeloj profesiji: Ako se ništa ne napravi posljedice će biti katastrofalne”, istaknuo je Zovko na konferenciji.

Na kraju konferencije objavljeno je da su predstavnici HND-a i SNH-a u četvrtak pozvani na sastanak s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek.

Komentiraj