HBOR: Sniženje kamatnih stopa za ulaganja javnog sektora

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) HBOR je snizio kamatne stope po programima Investicije javnog sektora i EU projekti te je kamatna stopa za ulaganja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ustanova i agencija u njihovom većinskom vlasništvu s potpomognutih područja snižena na 1,1 posto, a za one s ostalih područja na 1,2 posto, objavili u u petak u priopćenju.

kako se navodi, po programu Investicije javnog sektora, HBOR od sada JLP(R)S-ove, ustanove i agencije u njihovom većinskom vlasništvu s potpomognutih područja izravno kreditira uz godišnju kamatnu stopu od 1,1 posto, a one s ostalih područja uz 1,2 posto umjesto dosadašnjih 1,75, odnosno 2 posto. Kamatna stopa od 1 posto i odobrenje kredita bez ikakvih naknada za obradu zahtjeva ili izmjenu uvjeta kredita za ulaganje u oporavak od posljedica potresa i gospodarski razvitak Sisačko-moslavačke županije i dalje je na snazi.

Po programu EU projekti, kamatna stopa za izravno kreditiranje projekata JLP(R)S-ova, ustanova i agencija u njihovom većinskom vlasništvu snižena je na 1,2 posto s postojećih 1,7 posto, odnosno 1,9 posto za kredite s rokom otplate dužim od 10 godina.

Po oba programa za JLP(R)S-ove, ustanove i agencije u njihovom vlasništvu naknada za obradu zahtjeva snižena je na 0,2 posto te se ne naplaćuje naknada za rezervaciju sredstava. Ovisno o namjeni i strukturi ulaganja, krediti po ovim programima odobravaju se na rok do 15 godina uključujući i mogućnost korištenja počeka do pet godina, a ako investicijska studija ukazuje na potrebu za duljom ročnosti, moguće je odobrenje kredita na rok do 17 godina uz mogućnost korištenja počeka do četiri godine.

Ističu da HBOR može kreditirati do 100 posto predračunske vrijednosti investicije, uključujući i pripadajući PDV, a za kreditiranje projekata sufinanciranih EU fondovima moguće je izdavanje garancije za povrat predujma. Uz redovne programe, HBOR odobrava i ESIF Kredite za energetsku učinkovitost u zgradama javnog sektora te ESIF Kredite za javnu rasvjetu uz izuzetno povoljne uvjete – kamatnu stopu već od 0,1 posto i bez uobičajenih naknada koje se naplaćuju pri realizaciji kredita.

“Samo u zadnjih 18 mjeseci HBOR je putem svojih programa kreditiranja podržao više od 130 projekata JLP(R)S-ova iznosom od gotovo 1,5 milijardi kuna. No, podaci pokazuju kako je gospodarska, komunalna i socijalna infrastruktura i dalje znatno razvijenija i koncentrirana u Gradu Zagrebu i pet županija. Zbog toga je HBOR snizio kamatne stope za ulaganja javnog sektora kako bi podržao daljnje investicije u razvoj infrastrukture, posebno one na manje razvijenim područjima”, izjavila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Dodala je da HBOR razvija i novi sustav tehničke pomoći JLP(R)S-ovima radi jačanja njihovih kapaciteta i bolje pripremljenosti projekata za financiranje i realizaciju. “Imajući u vidu mogućnosti kroz usvojen Nacionalni plan oporavka i otpornosti te one koje su u planu kroz novi Višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021.-2027., pripremljenost adekvatnih projekata postaje još važnija kako bi se što učinkovitije apsorbirala dostupna sredstva”, zaključila je Tamara Perko.

Komentiraj