Ilustracija: Pixabay

HAVARIJA U LUCI PLOČE Tanker pun nafte udario u dok

Tanker koji je u sebi imao oko 27 tisuća kubika nafte udario je u pristanište luke Ploče, survavši u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina, koji su potonuli. Ono što je ostalo od doka, cijevi i uređaji za iskrcaj nafte, također su oštećeni i nisu trenutačno za upotrebu, javlja Slobodna Dalmacija.

Stručnjaci tvrde kako se šteta mjeri u milijunima eura, a zbog havarije broda STI Poplar, koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, upitna je opskrba naftom i derivatima čitave Dalmacije.

Budući da je pristanište uništeno, na čekanju su drugi brodovi koji ne mogu prići pločanskoj luci i iskrcati terete. Distribuciju nafte preuzimaju skladišta u Solinu i Rijeci.

Brod je nakon udara u pristanište također oštećen, ali srećom nije došlo do probijanja jer su tone nafte mogle iscuriti u more. Epilog havarije je da brodovi do daljnjega neće moći iskrcavati naftu u luci Ploče. Razmatraju se i neka privremena rješenja prema kojima će se tankeri iskrcavati u Splitu ili Rijeci, zbog čega je realno očekivati i poremećaje na tržištu derivata u Hrvatskoj.

Iz Ine su poručili da se opskrba tržišta odvija redovno iz ostalih Ininih skladišta.

Komentiraj