Patrik Macek/PIXSELL

Hajduković: Odbijanje pravobraniteljičina izvješća nastavak je napada HDZ-a na ljudska prava

Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković izjavio je u petak kako je odbijanje izvješća pučke pravobraniteljice u Hrvatskom saboru nečuveno te kako je to “samo nastavak sustavnog napada HDZ-a na institucije koje čuvaju ljudska prava”.

“Bili smo svjedoci nečem nečuvenom, nešto što se do sada nije događalo u hrvatskoj političkoj praksi, a to je odbijanje izvješća pučke pravobraniteljice u Hrvatskom saboru”, rekao je Hajduković novinarima.

Zanimljivo mu je, kaže, da su zastupnici svjedočili tome da se Most podijelio na ljudskim pravima. “Drago mi je da među ‘mostovcima’ ima ljudi koji afirmativno razmišljaju o ljudskim pravima i institucijama koje ih čuvaju”, rekao je.

Prilikom glasovanja osmero je zastupnika Mosta bilo da se izvješće prihvati, troje je bilo protiv, a troje suzdržano.

Hajduković tvrdi i kako su u srijedu i četvrtak bili veliki pritisci HDZ-a na Most kako bi se priklonili njihovom mišljenju o odbijanju izvješća pučke pravobraniteljice.

“Ovo je samo nastavak sustavnog napada HDZ-a na institucije koje čuvaju ljudska prava i mogu im samo poručiti ‘no pasaran’, neće proći”, kazao je Hajduković.

Dražen Bošnjaković, koji je jedini iz redova HDZ-a izvješće podržao, novinarima je nakon glasovanja priznao kako je pogriješio.

“Nekakav nesporazum! Nisam razumio svoj klub i mislio sam da je stav kluba ‘za’, a bio je ‘protiv’. Nisam to više mogao promijeniti”, poručio je Bošnjaković dodavši kako nema nikakvih političkih neslaganja.

Inače, dosad je odbijeno samo jedno izvješće i to ono prvog pravobranitelja Branka Babca, sredinom 90-tih.

Komentiraj