Nogomet
Decoration icon

članstvo

Hajduk prešao brojku od sto tisuća članova!

Autor:

Naš Hajduk

Hajduk je prešao brojku od 100.000 članova u 2023. godini. Rekordan je to broj navijača koji su u jednoj godini iskazali privrženost splitskom klubu. Članarina za punoljetne osobe iznosi 20 eura dok je za maloljetne i one starije od 65 godina 10 eura. Na taj način se u blagajnu kluba tijekom ove godine slio iznos od skoro 1,6 milijuna eura.

Nakon što je dostignuta brojka od 100.000 članova kratkom video porukom u kojoj je glavnu ulogu imao Marko Livaja oglasili su se s Poljuda:


Na službenim stranicama kluba su pak napisali:

“Od svog osnutka prije 112 godina do danas Hajduk je uvijek bio svoj i poseban. Takvima su ga činili oni koji su ga osnovali, oni koji su u njega vjerovali i koji su ga u stopu pratili, s njim živjeli i za njega disali kroz duga desetljeća.

Od prvog službenog dokumenta do danas kada je u naše bogate povijesne knjige upisan 100 000. član, Hajduk je sa svojim članstvom dijelio svakodnevicu, uspjehe i grube dane, i strast što ga je prometnulo u simbol grada i Dalmacije, što je k njemu privuklo mnoge iz drugih krajeva Hrvatske i svijeta koji su njegove vrijednosti prepoznali kao sebi bliske i što je nezaustavljivo proširilo krug onih koji mu bezrezervno pripadaju.

Brojka koju smo danas zajedno upisali u povijest upravo je to – svjedočanstvo podrške, odraz neraskidive veze navijača i kluba, privrženost prevedena u jezik brojki i smjernica za budućnost u kojoj će ova brojka bez sumnje rasti.

Sto tisuća članova čast je i privilegija kakvu rijetki klubovi imaju, a ujedno i obaveza svima nama da budemo dostojni imena koje nas je povezalo u jedinstvenu hajdučku obitelj, da s ponosom nosimo njegove simbole i ističemo svoju pripadnost, a da njegove vrijednosti, ime i boje, branimo i čuvamo, prenosimo budućim generacijama te da nas na tome putu vodi junaštvo, čojstvo, poštenje, drugarstvo. Prkos moćnome, zaštita slabome.

Klub neka se Hajduk zove i neka živi vječno!”

Torcida je pak putem Facebooka poručila:

“Napunit će se uskoro punih 14 godina od kad je donesena bolna odluka da će na derbiju protiv Dinama Hajduk igrati pred praznim Sjeverom. Nec sine te nec tecum vivere posum (Ne mogu ostati s tobom, ali ni živjeti bez tebe), bila je poruka koja je odjeknula na sablazno praznom Poljudu.

S druge strane, oko 10 000 pripadnika Torcide i ostalih navijača okupili su se u mirnom mimohodu kroz grad. Zapalili svijeće pred svetim Dujom, a utakmicu pogledali na Starom placu.

Jasna poruka poslana je svima koji su Hajduk smatrali svojim privatnim igralištem i poligonom za političke igrokaze.

Nedugo nakon tog derbija, na Poljud stižu ovce, žuti se Peristil, a diljem Hrvatske i svijeta odjekuje riječ Kodeks. Slijedi ustrajna borba, poruke i prosvjedi i nepokolebljivo nepristajanje na ono što Hajduk nije i nikada ne smije biti. Ne pristajemo kad nam se nudi da izaberemo svoje ljude koji će sjesti u Nadzorni odbor. Hajduk vidimo kao demokratski i transparentan klub svoji navijača, navijača sa svih tribina, a ne samo sa Sjevera. Osnivamo Naš Hajduk i provodimo prve demokratske izbore čvrsto vjerujući da je to jedini i ispravni put. Usput se nastavlja hrvanje s politikom, podmetanjima, spinovima.

Politička nesposobnost i nebriga drže mač stečaja nad Hajdukom koji je u listopadu 2012. gotovo na samrti. Pritisnut dugovima, izmučen sustavnim uništavanjem, devastiran politikantstvom. Oni zaslužni za to spremni su ga ostaviti da umre.

Ali nismo ga dali. Nismo ga dali na kiši ispred Banovine. Nismo ga dali Gloverima ni drugim izmišljenim spasiteljima. Nismo ga dali mafiji, nismo pristali na šporku igru jednog kluba i sustava koji ga je u stopu pratio. Rekli smo “ne” monstruoznoj hobotnici na neodigranom derbiju, stali smo joj u kontru na punoj Rivi.

Odabrali smo za tebe Hajduče, i za nas, teži put. Onaj kojim se ne ide često, ali put koji je ispravan, pošten i častan. Odabrali smo ići putem čista srca i obraza i na tom putu ti biti štit. A taj štit danas čini 100 000 članova!

U tom je štitu danas sve što Hajduk je i što treba biti. U tome su štitu i zajebane emocije i dišpet i naša strast. U tome je štitu identitet kluba i grada.

U tome je štitu i sjećanje i zahvalnost za one koji više nisu s nama, a utkali su sebe u ovu borbu i negdje gore danas će nazdraviti, sigurno.

U tome je štitu zalog za budućnost, za one koji dolaze iza nas, a koji će znati nastaviti istim žarom kao što danas znamo da nam te nitko nikada uzeti neće jer NE DAMO TE MI!”

Iz Našeg Hajduka su objavili:

“Ne može se” je ograda koju postavljaju oni bez vizije, bez strasti i bez vjere.

“Ne može se” je prepuštanje struji, odustajanju i nemoći.

“Ne može se” je prečica da ono što volite pustite na milost i nemilost onima koji ne vole.

“Ne može se” je zona komfora.

U “ne može se” nema emocije, borbe ni srčanosti.

“Ne može se” nije junaštvo, nije ni čojstvo ni poštenje.

“Ne može se” nije Hajduk.

“Ne može se” je samo prepreka.

I puno smo ih preskočili.

Od jedan po jedan, preko sto po sto, pa do tisuću po tisuću.

Dan po dan, mjesec po mjesec, godinu za godinu.

Iako međusobno različiti, trajno povezani nevidljivim nitima pripadnosti, osnaženi slavnom prošlošću, usmjereni cestom ponosa i vođeni samo jednom idejom – velikim Hajdukom.

Hajduk pošten, transparentan, demokratski Klub u rukama onih koji su mu udahnuli život, koji su više od stoljeća “ne može se” pretvarali u “hoćemo”.

I svako to “hoćemo” danas je postalo okruglih, nevjerojatnih 100.000!

100 000 onih s vizijom, strašću, vjerom.

100 000 neodustajanja, nepristajanja na prečice.

100 000 nepuštanja onoga što volimo.

100 000 emocija, srčanosti, junaštava.

To smo mi. To je Hajduk.

I to je nezaustavljivo.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.