GRUNF HABIJAN Više slučajeva ne znači da ima više kaznenih djela, nego da ima volje da se to rješava

Autor:

01.02.2024., Zagreb - Ministar gospodarstva i odrzivog razvoja Damir Habijan odrzao konferenciju za medije na temu inflacije. Photo: Luka stanzl/PIXSELL

Luka stanzl/PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je komentirao podatke Državnog zavoda za statistiku o stopi inflacije u Hrvatskoj i izvješće Ureda europskog javnog tužitelja.

“Pokazuje se stagnacija stope inflacije. U europodručju na mjesečnoj razini 13 zemalja europodručja ima veću stopu nego što ima Hrvatska. Mi u Vladi i Ministarstvu smatramo da sve vladine mjere i konzistentna politika pokazuju svoje rezultate, ovo je 15. mjesec za redom da stopa inflacije pada“, rekao je Habijan i dodao da je trend ‘obećavajući i ohrabrujući’.

“Vlada će voditi računa da inflatorni udar na građane i gospodarstvo bude što manji, kad govorimo o razdoblju nakon 1. travnja”, rekao je, kako prenosi N1.

Komentirao je i ulogu EPPO-a u Hrvatskoj. “Što se tiče EPPO-a, nekako se ne voli priznati, EPPO je dio DORH-a. On je dio DORH-a, a ne strano tijelo, nema tu neke razlike osim nadležnosti, EPPO vodi računa o trošenju europskog novca”, rekao je.

Bivši ministar gospodarstva i direktor Croatia osiguranja Hrvoje Vojković uhićen je u četvrtak ujutro po nalogu hrvatskog Ureda europskog javnog tužitelja. “To nije osoba koja je bila pripadnik stranke kojoj ja pripadam. Neka institucije rade svoj posao”, istaknuo je ministar gospodarstva.

Na novinarsko pitanje imamo li u Hrvatskoj veći broj slučajeva malverzacija s europskim novcem, Habijan je odgovorio: “Najbolji odgovor je dala Laura Kovesi koja je rekla da se u Hrvatskoj pokazuje stvarna volja da se bori protiv korupcije. To što ima možda više slučajeva ne znači da ima više kaznenih djela nego se radi o tome da ima volje da se to rješava”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.