TULIPANE MOJ Vojković i njegov kompanjon sve priznali?

Autor:

05.02.2010., Zagreb - Hrvoje Vojkovic, predsjednik Uprave Croatia osiguranja, daje intervju u zgradi CO, Miramarska 22. rPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Poduzetnik Hrvoje Vojković, bivši direktor Croatia osiguranja i HSLS-ov ministar gospodarstva u vladi Ivice Račana, priznao je da je lagao o tulipanima na natječaju za novac iz europskih poljoprivrednih fondova.

I Vojković i njegov poslovni partner Goran Lučev u četvrtak su bili privedeni na ispitivanje, ali su pušteni da se brane sa slobode jer su priznali ono što im se stavlja na teret, javlja N1.

Prema rješenju o provođenju istrage, EPPO sumnja da je Vojković u ime svoje tvrtke Naša farma između travnja 2020. i prosinca 2022. podnio tri zahtjeva Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Tražio je bespovratne financijske potpore za nekoliko projekata koji su obuhvaćali ulaganja u opremanje objekta za pružanje turističkih usluga, te podizanje nasada maslina i staklenika za uzgoj povrća. Sva tri projekta bila su ukupno vrijedna oko 650 tisuća era, a Vojkovićeva firma tražila je potporu od skoro 370 tisuća eura.

EPPO objašnjava kako je za podnošenje zahtjeva za potporu Vojkovićeva firma trebala ispuniti obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava. Jedan od tih uvjeta bila je, navodi se u rješenju o provođenju istrage, i odgovarajuća ekonomska veličina same tvrtke.

Europsko tužiteljstvo vjeruje da je Vojković, kako bi dobio potvrdu o toj potrebnoj ekonomskoj veličini, lažno u tri navrata prikazao da uzgaja tulipane na svojoj parceli. Te podatke prikazao je službenicima Ministarstva poljoprivrede. Inače, pojašnjavaju iz EPPO-a, polje tupliana doista bi bilo dostatno da Vojković prikaže potrebnu veličinu kakvu je na natječaju tražila Agencija.

Nekretninsko carstvo Hrvoja Vojkovića: Od luksuzne vile u Istri do raspadnutih zdanja na Žumberku

EPPO sumnja i da je Vojković tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva za bespovratnim sredstvima, priložio nezakonito pribavljene račune i drugu dokumentaciju, što ju je pripremio zajedno s Lučevom. Time je dodatno lažirao da mu firma ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja.

“Međutim, tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva Agencija je posumnjala u prijevaru, te je odlučila da neće isplatiti bespovratne potpore prvoosumnjičeniku”, navodi se u rješenju čije je detalje EPPO malo prije objavio.

Za Vojkovića i Lučeva nije zatražen istražni zatvor jer su priznali krivotvorenje dokumentacije na natječaju za EU sredstva pa nije bilo razloga da ih se zadrži iza rešetaka.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.