OBRUČ SE STEŽE Tamara Laptoš sprema se saslušati svjedoka koji ministricu izravno optužuje da je glava kriminalne hobotnice

Autor:

Davor Puklavec, Neva Zganec/PIXSELL

Svjedok posjeduje dokumente kojima želi potkrijepiti svoj iskaz i originalnu izravnu prepisku s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, koju je upozoravao na nenamjensko trošenje novca za obnovu nakon potresa. Nacional otkriva sadržaj njegove e-mail prepiske s EPPO-om koja je započela još 17. prosinca 2021. te dovela i do njegova prvog iskaza u EPPO-u 15. veljače 2022., tada u Selskoj ulici u Zagrebu

Želim znati s kim razgovaram, koja je hijerarhija te osobe i ovlasti. Ponovo imam sve original dokumente i radi se o financijskim sredstvima iz EU – Fond solidarnosti.’’

Napisao je to u e-mailu upućenom EPPO-u 7. siječnja 2022. svjedok koji ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek teško optužuje da je glava hobotnice odgovorne za sustavnu zloporabu i nenamjensko trošenje novca koji je Hrvatskoj doniran za obnovu od potresa.

Nacional je dobio na uvid dio prepiske te osobe s EPPO-om i doznao eksplozivne detalje koje je ta osoba ispričala o svojim neposrednim saznanjima o spornom trošenju EU novca u procesu obnove od potresa u dijelu kojim je rukovodila Nina Obuljen Koržinek, u iskazu koji je još 15. veljače 2022. dala u uredu EPPO-a u Zagrebu.

Do tih eksplozivnih saznanja Nacional je došao svega par dana nakon što je do kulminacije eskalirao dramatičan sukob hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s glavnom europskom tužiteljicom Laurom Kövesi oko nadležnosti EPPO-a povezanom s procesom obnove iz nadležnosti Nine Obuljen Koržinek.

Do tih eksplozivnih saznanja Nacional je došao svega par dana nakon što je do kulminirao sukob premijera Andreja Plenkovića s glavnom europskom tužiteljicom Laurom Kövesi oko nadležnosti EPPO-a nad slučajem Geodetskog fakulteta, koji vodi ured EPPO-a u Zagrebu na čelu s Tamarom Laptoš. FOTO: Zeljko Hladika, Goran Stanzl/PIXSELL

Usred tog sukoba europska tužiteljica Tamara Laptoš sredinom tjedna zakazala je svoj prvi sastanak sa spomenutim svjedokom koji teško izravno optužuje ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek za nenamjensko trošenje novca za obnovu iz Fonda solidarnosti. To je dosad najjasniji znak da Ured EPPO-a u Zagrebu počinje aktivno raditi na tomu da nakon njenih bliskih suradnika istragom obuhvati i osobno Ninu Obuljen Koržinek.

U tom procesu nastojat će im pomoći osoba koja tvrdi da raspolaže s neposrednim saznanjima o tome kako se EU novac sustavno i sasvim svjesno nenamjenski trošio na temelju izravnih naredbi Nine Obuljen Koržinek.

Nacional je dobio uvid u dio opsežne dokumentacije i e-mail prepiske koja potvrđuje da se radi o svjedoku s neposrednim saznanjima o tim zbivanjima te koji je s predstavnicima EPPO-a u Luksemburgu upravo o toj temi razmijenio veći broj e-mail poruka.

Posebno je intrigantno to što se radi o svjedoku koji je EPPO o tim svojim saznanjima informirao prije više od dvije godine.

‘Nini Obuljen Koržinek u izravnim razgovorima, telefonski, e-mailom i porukama putem mobilnih aplikacija ukazivao sam na gomilu krivih koraka koji su učinjeni. Nije se pripremila za procedure Fonda solidarnosti…’

Prvi e-mail s ciljem da stupi u kontakt s dužnosnicima EPPO-a taj je svjedok poslao još 17. prosinca 2021. na adresu Europe Direct Contact Centra, kada je zatražio kome se i gdje u Uredu EPPO-a u Zagrebu može javiti. Tri dana kasnije svjedok je primio odgovor u komu ga upućuju u nadležnosti EPPO-a, ali mu šalju i izravan e-mail Ureda europskog javnog tužitelja. Potom je 7. siječnja 2022. svjedok iz Ureda europskog tužitelja iz Luksemburga dobio inicijalne koordinate kako online preko obrasca prijaviti kriminal za koji je nadležan EPPO.

Svjedok je potom odgovorio da ono što zna ne želi prijavljivati putem obrasca, nego uživo. U e-mail poruci poslanoj 7. siječnja 2022. u 17:15 napisao je i sljedeće: ‘’Prijavljivao sam ODO, DORH,USKOK, PU ZG gospodarski kriminal. Nikad se ništa nije napravilo. Donio sam tri IKEA plave vrećice original dokumenata i od svega ništa. Zviždači se ne štite i mi prvi dobijemo otkaz. Želim znati s kim razgovaram, koja je hijerarhija te osobe i ovlasti. Ponovo imam sve original dokumente i radi se o financijskim sredstvima iz EU – Fond solidarnosti.’’ Na koncu svjedok navodi i svoje osobne podatke.

Tri dana kasnije, 10. siječnja 2022. u 13:07, svjedok je primio novi e-mail pisan na engleskom jeziku. U njemu ga upućuju na Sani Ljubičić i Tomislava Kambera, dvoje delegiranih europskih tužitelja te mu šalju njihove kontakte. Na koncu je svjedok putem telefona uspio dogovoriti termin za sastanak u zagrebačkom uredu EPPO-a.

Termin je zakazan 15. veljače 2022. Formalno je tada svjedok podnio kaznenu prijavu protiv Nine Obuljen Koržinek. Sve se zbilo na križanju Selske i Ilice u Zagrebu, gdje se nalazi Općinski kazneni sud u Zagrebu. Tadašnji ured EPPO-a bio je smješten u jednoj maloj zgradi odmah pored ulaza u Općinski kazneni sud.

Svjedok koji je u EPPO-u izravno teretio Ninu Obuljen Koržinek, izjavio je i dokumentirao navode da je sve to kretalo upravo od nje, a ne od njezinih bliskih suradnika čiji su uredi bili pretraživani. FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Sastanak je održan u prizemlju desno, gdje je svjedoka u jednoj prostoriji primio Josip Kopunić, tada državni odvjetnik savjetnik. Iskaz svjedoka trajao je više od dva i pol sata. Razgovor nije započeo kako je svjedok očekivao jer je smatrao da njegov sugovornik nije najbolje baratao materijom. Čak je, kako svjedok navodi, smatrao da novac iz Fonda solidarnosti nije novac EU-a. U jednom trenutku Kopunić je napustio prostoriju kako bi se oko te teme razgovora sa svjedokom detaljnije informirao sa svojim nadređenima. Nije ga bilo oko pola sata. Kada se vratio, potvrdio je da je svjedok u pravu te je počeo uzimati njegov iskaz.

Svjedok je za Nacional ovako opisao sadržaj tog razgovora:

‘’Suštinski se radilo o mom monologu. Za sve što bih rekao odmah bih vadio dokumentaciju iz vrećice koju sam donio. Imam složeno sve – po danima, po mjesecima, po osobama, po institucijama, po tvrtkama… Ali tada to još nije bilo u fokusu istražitelja. Imao sam osjećaj da su prilično neupućeni u materiju i da ne znaju što bi s time’’.

Svjedok je EPPO-u predao opsežnu dokumentaciju povezanu sa spornim postupcima trošenja EU novca iz Fonda solidarnosti u šest različitih institucija. Osim toga, predao je EPPO-u i opsežnu prepisku koju je izravno vodio s Ninom Obuljen Koržinek.

Osumnjičenici u aferi Geodetski fakultet privedeni su na saslušanje na novoj adresi Ureda europskog javnog tužitelja na Savskoj cesti u Zagrebu, a svjedok je 2022. davao iskaz na staroj adresi u Selskoj ulici. FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Svjedok ovako opisuje kako je tekla komunikacija s Ninom Obuljen Koržinek na koju je upozorio EPPO:

‘’U više navrata Nini Obuljen Koržinek u izravnim razgovorima, telefonski, e-mailom i porukama preko mobilnih aplikacija ukazivao sam na gomilu krivih koraka koji su učinjeni. Ona se kao ministrica uopće nije pripremila za provođenje procedure trošenja sredstava iz Fonda solidarnosti. Koliko se sjećam, u to vrijeme niti Nina Obuljen Koržinek, niti državni tajnik Ivica Poljičak nisu obišli, primjerice, muzejske institucije niti nakon prvog niti nakon drugog potresa u Zagrebu. Mislim da je prvo dodijelila novac svojoj prijateljici Romani Matanovac iz Hrvatskog glazbenog zavoda. Pa je potom poludjela kad se pokazalo da je Crkva na natječajima pokupila najveću većinu prvih tranši novca. Muzeji su u taj proces ušli tek šest mjeseci nakon prvog potresa i to gotovo slučajno.

Nitko nikome nije dao znak da će biti raspisani natječaji. Radilo se po sistemu najbrži prst pa su pojedini ravnatelji muzeja doslovno stražarili kod kompjutera čekajući raspisivanje natječaja. Posebno sam se sukobio s Ninom Obuljen Koržinek zbog troškova koji su prihvatljivi i neprihvatljivi za sredstva iz Fonda solidarnosti. Svi su troškovnici bili napisani tako da su bili prihvatljivi troškovi za tvrtku voditelja javne nabave, jer primjerice gotovo nitko od muzeja nije tada imao nikoga uposlenog s licencom. Kao prihvatljivi su prikazivani i troškovi za voditelja projekta, odnosno arhitekta s licencom.

To je tek jedan segment procesa. Upozoravao sam da ti troškovi ne mogu biti podmireni iz Fonda solidarnosti jer je tako zapisano u njihovim procedurama. Pa sam je upozoravao da se ne mogu započeti operacije, odnosno javne nabave, niti ikakvi procesi dok se ne osigura novac rebalansima svih institucija u kojima će se ti iznosi isplatiti, kako bi se te tvrtke i arhitekti mogli platiti i kako se ne bi kasnilo s isplatama sredstava iz Fonda solidarnosti. Nina Obuljen Koržinek rekla mi je da sam lud.’’

‘Nina Obuljen Koržinek rekla mi je da sam lud. Posebno sam se sukobio s njom zbog troškova koji su prihvatljivi i neprihvatljivi za sredstva iz Fonda solidarnosti…’

Svjedok je ispričao EPPO-u da je za tu svrhu otvorio poseban račun u jednoj hrvatskoj banci koji je bio namijenjen samo za sredstva iz Fonda solidarnosti. Nacionalu je svjedok predočio i u kojoj banci je otvoren taj račun. To je napravio upravo kako bi se lakše moglo vidjeti čiji je novac na što potrošen. Svjedok tvrdi da mu je Nina Obuljen Koržinek rekla da se bavi glupostima, da su to nepotrebni detalji i da je picajzla.

Svjedok ovako u kratkim crtama opisuje što je potom govorio u uredu EPPO-a:

‘’Zatim su krenuli pritisci oko odabira tvrtke koja će voditi javnu nabavu i arhitektice koja će voditi projekt. Kako su pojedinci imali direktne dogovore s Ninom Obuljen Koržinek i ljudima oko nje, većinu poslova odrađivali su besplatno više od pola godine jer su im obećali da će isplate ići u 2022.’’

Tjednik 24 sata Express u svom prošlotjednom izdanju prošlog petka, u tekstu u kojem obrađuju zbivanja povezana s angažmanom EPPO-a i tiču se Ministarstva kulture, objavio je da postoji kaznena prijava protiv Nine Obuljen Koržinek podnesena EPPO-u prije dvije godine. U tom tekstu citiraju osobu koja je izravno sudjelovala u onom što se opisuje u kaznenoj prijavi koja im je objasnila kako su se ugovarali poslovi na obnovi zgrada kulturnih dobara u Zagrebu.

‘Iz vrećice koju sam donio odmah bih vadio dokumentaciju za sve što bih rekao. Imam složeno sve – po danima, po mjesecima, po osobama, po institucijama, po tvrtkama… Ali tada to još nije bilo u fokusu istražitelja’

Prema navodima tog izvora, od osobe bliske ministrici Nini Obuljen Koržinek došao je nalog angažmana jedne konzultantske tvrtke, a i voditelja projekta. ‘’Iako je za to trebalo zatražiti više ponuda, oni su imali svoje cijene i s njima je trebalo surađivati.

Tvrtka konzultant zatim joj je dala još dvije e-mail adrese njenih prijateljskih tvrtki od kojih je ta osoba trebala tražiti ponude kako bi se zadovoljila zakonska forma da treba pozvati tri tvrtke.

Te druge dvije tvrtke ponudile su više cijene u dogovoru s njima. Pa su na kraju fingiranom nabavom izabrani baš oni koji su od početka preporučeni i koji su praktički proveli poziv na kojem su izabrani. Sve se znalo unaprijed’, piše u tom tjedniku.

Slično se nastavljalo fingirati javne natječaje i na drugim razinama procesa obnove. Međutim, svjedok koji je u EPPO-u izravno teretio Ninu Obuljen Koržinek izjavio je i dokumentirao navode da je sve to kretalo upravo od nje, a ne od njenih bliskih suradnika. To sada kreće provjeravati europska tužiteljica Tamara Laptoš, što je znak da taj slučaj ima punu pažnju EPPO-a.

Glavna europska tužiteljica Laura Kövesi ušla je u otvoreni sukob s premijerom Andrejem Plenkovićem oko nadležnosti EPPO-a. FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.