Grupi U2 dodijeljena nagrada Kennedy Centra za životno djelo

U nedjelju navečer 4. prosinca, predsjednik SAD-a Joe Biden i prva dama Jill Biden grupi U2 su dodijelili nagradu za životno djelo u Centru za izvedbene umjetnosti John F Kennedy u Washingtonu.

Uz grupu U2 ista su priznanje za umjetničko postignuće primili i George Clooney, Amy Grant, Gladys Knight i skladateljica i dirigentica Tania León. Dodjela priznanja Kennedy Center Honors održana je u Kenedy Center Opera House i biti će prikazana na američkoj televiziji 28. prosinca.

 

Povodom priznanja, Bono i The Edge su izjavili: “Smatramo Ameriku svojim domom iako je daleko od našeg pravog doma i jako smo zahvalni Kennedy Center Honors što su nas primili u ovo društvo. U prosincu 1980. organizirali smo svoje prvo putovanje preko Atlantika u Ameriku. Naš prvi nastup bio je u Ritzu u New Yorku, drugi, The Bayou u D.C. Tada smo imali velike snove, djelomično potaknuti općim uvjerenjem kod kuće da se Amerika smiješi Irskoj. I pokazalo se točnim. Ali čak ni u najluđim mislima, nismo mogli zamisliti da ćemo 40 godina kasnije biti pozvani da primimo jednu od najvećih nacionalnih počasti.”

Predsjedavajući Kennedy centra, David M Rubenstein, dodao je da su U2 osvojili Ameriku i svijet svojim himnama, snažnim tekstovima i snažnim porukama socijalne pravde i globalnog građanstva.

 

 

Komentiraj