Grožđe je zdravo, najviše antioksidansa ima u pokožici i sjemenkama

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Plod vinove loze (lat. Vitis vinifera) najbolje uspijeva u područjima umjerene klime, zbog svojih svojstava i raznovrsne primjene uzgaja se već tisućama godina, pišu vitamini.hr.

Zahvaljujući brojnim nutrijentima i antioksidansima, konzumacija grožđa utječe na naše opće zdravlje. Najviše spojeva s antioksidativnim djelovanjem možemo pronaći u pokožici i sjemenkama grožđa. Antioksidansi su spojevi prirodno prisutni u biljkama, odlična su prevencija od pojave i razvoja mnogih kroničnih bolesti

Najpoznatiji je resveratrol, tu su još visoke koncentracije vitamina C, beta karotena, kvercetina, likopena i elaginske kiseline. Resveratrol se smatra ‘aktivatorom’ gena, koji potiču dugi životni vijek.

Grožđe sadrži i spojeve koji mogu poboljšati pamćenje, koncentraciju i raspoloženje. Tako su rezultati jedne znanstvene studije pokazali da uzimanje 250 g dodatka prehrani, koji sadrži grožđe značajno poboljšava rezultate kognitivnog testa.

Komentiraj