Groblja u Belgiji i Francuskoj, ruandski brežuljci i centar za mučenje u Argentini upisani u UNESCO-v Popis baštine

Autor:

Screenshot UNESCO

Groblja iz Prvog svjetskog rata u Belgiji i Francuskoj, ruandski brežuljci na kojima je 1994. počinjen genocid i bivši centar za mučenje u Argentini upisani su na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, pošto je ukinut moratorij iz 2018. na upisivanje memorijalnih centara ljudske patnje.

Do sada su na tom popisu u toj kategoriji bili samo koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau u Poljskoj i Memorijalni park mira u Hiroshimi u Japanu.

Države članice UNESCO-a odlučile su na sastanku u Rijadu u srijedu da će na popis dodati memorijalne lokacije iz Prvog svjetskog rata i u Ruandi, pošto su u utorak dodale centar za mučenje u Argentini.

UNESCO je rekao da su se države članice suglasile početkom ove godine da te lokacije mogu imati ključnu ulogu u izgradnji mira, što je glavni cilj te organizacije.

Lokacije iz Prvog svjetskog rata su niz vojnih groblja, groblja na bojištima i memorijalnih centara između sjeverne Belgije i istočne Francuske. Lokacije, njih 139, prate liniju zapadne fronte i posljednje su počivalište desetaka tisuća vojnika nekoliko nacionalnosti. 

“U vrijeme kada se rat vratio na vrata Europe… te lokacije više nego ikad utjelovljuju apel za mir“, priopćio je francuski ministar kulture Rima Abdul-Malak.

Na Popis svjetske baštine upisan je i niz brežuljaka u Ruandi na kojima je 1994. ubijeno gotovo milijun ljudi – Tutsija, ali i umjerenih Hutua i pripadnika naroda Twa.

Argentinski muzej ESMA u Buenos Airesu, gdje se nalazila bivša Mornarička mehanička škola, bio je tajni pritvorni centar za vrijeme diktature od 1976. do 1983., gdje su bili mučeni i ubijani protivnici vojnog režima, navodi UNESCO.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.