Grmoja:”Nisam sklon prevelikom širenju ruskog geopolitičkog utjecaja u Hrvatskoj”

Izbor Zorana Milanovića za novog hrvatskog predsjednika otvara novu perspektivu za rješenje dugogodišnjeg frustrirajućeg strateškog partnerstva hrvatske vlade i mađarskog MOL-a u nominalno hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini, smatraju – kako Nacional ekskluzivno doznaje – neki utjecajni, moćni ruski naftni krugovi. Prema dobro obaviještenim ruskim izvorima iz naftnih krugova, moćna ruska kompanija Rosnjeft nastojat će iskoristiti Milanovićev dolazak na Pantovčak kako bi konačno pokušala realizirati svoju ambiciju da umjesto hrvatske vlade preuzme paket dionica Ine od MOL-a.

O pokušaju Rosnjefta da otkupi paket dionica Ine u Saboru smo razgovarali sa zastupnikom Mosta Nikolom Grmojom.

NACIONAL:  Želi li Mol stvarno prodati svoj udio u INI i je li ruski Rosnjeft dobar partner za Hrvatsku?

“Nisam sklon prevelikom širenju ruskog geopolitičkog utjecaja u Hrvatskoj, mislim da je to jako opasno obzirom na Agrokor, na određene energetske kompanije koje imaju u Hrvatskoj, a koje imaju veza sa ruskim geopolitičkim i strateškim interesima i utjecajima, u tom bi smislu tu ponudu jako dobro razmotrio. Treba biti jako oprezan prema bilo čemu što rade ruske energetske kompanije jer iza njih stoji izravno ruska država.”

NACIONAL: Koje bi bilo rješenju za INU, ovaj “status quo” predugo traje dok Ina sve više propada?

“Očito naša Vlada nema nikakvu stretegiju, i to je ono što zabrinjava. Na kraju se dogodi ovo da će se odraditi za ovog ili onog igrača, ovisno o tome tko je kome bliži, to je ono što zabrinjava, tu nema nikakvog interesa za Hrvatsku. Ondje gdje svaka država čuva nekakvu svoju autonomiju, gdje čuva svoju suverenost to je upravo pitanje energetike.”

NACIONAL: Iz Rosnjefta dolaze poruke kako bi u slučaju da oni otkupe dionice Ine nafta za hrvatske građane bila jeftinija?

“Uvijek se daju nekakva obećanja da se nečega dokopa. Oni su svjesni da niti javnost tome neće biti sklona, niti da će Vlada, niti će Milanović ići u tom smjeru ako ne može dobiti neki benifit. Hrvatska se ne smije učiniti ovisnom o Rusiji i zato treba definitivno raditi na LNG terminalu, bez obzira na opstrukcije koje se događaju. Koliko god ruska nafta i energenti bili jeftiniji mi moramo znati ako imamo drugi pravac nabave plina, onda definitivno Rusi ne mogu manipulirati sa podizanjem cijena kada im se to prohtije. Treba voditi odgovornu energetsku i stratešku politiku. Ne smijemo se učiniti ovisnim o Rusima jer Rusija podržava svoje interese.”

Što je sve Nikola Grmoja rekao za Nacional.hr  poslušajte u videu!

Komentiraj