Grlić Radman: “Situacija u Afganistanu mijenja paradigmu globalne sigurnosti i suočeni smo s nečim s čime se nismo ranije susretali”

Hrvatska je brzo reagirala na apel iz EU-a i prihvatila 19 izbjeglica iz Afganistana, te im osigurala im siguran smještaj zbog čega je pohvaljena na izvanrednom Vijeću za vanjske poslove . Cijelu situaciju oko Afganistana komentirao je ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman.

“Afganistan očekuje velika humanitarna kriza, situacija u toj zemlji mijenja paradigmu globalne sigurnosti i suočeni smo s nečim s čime se nismo ranije susretali”, naglasio je Grlić Radman u Dnevniku HRT-a.

“S jedne strane imamo saveznike, zemlje koje se žele solidarizirati, koje su posljednjih 20 godina bile uključene u demokratizaciju afganistanskog društva. S druge strane, imamo multipolarnost, zainteresirane strane poput Pakistana, Kine, Irana koji su novačili i davali utočište talibanima. Osim komercijalnih odnosa, sigurno će tražiti političke odnose”, dodao je.

Kaže kako je to i narušilo odnose s Amerikom, no Pakistan je vrlo važna zemlja, ona je nuklearna sila koja raspolaže s bogatim vojnim arsenalom.

” To će biti jako osjetljivo pitanje sigurnosti koje zahtijeva multilateralno djelovanje jer je svima u interesu mir i stabilnost u tom dijelu svijeta”, rekao je ministar.

Od talibana pak očekuje da ulože određene pametne politike kako bi osigurali međunarodno priznanje.

Macron stiže u radni posjet u listopadu ili studenom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će posjetiti Hrvatsku, Grlić Radman je rekao da ima jako dobar odnos s našim premijerom Andrejem Plenkovićem, kao što, uostalom ima i s drugim liderima zemalja članica EU-a. Radni posjet očekuju tijekom listopada ili studenog, no Ured premijera utvrđuje datume.

Osvrnuo se na inicijativu koju je Macron pokrenuo s Velikom Britanijom da se zračna luka u Kabulu proglasi zaštićenom zonom.

“Nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a imamo jedinu stalnu članicu u Vijeću sigurnosti, jedinu nuklearnu silu, vodeću vojnu silu zajedno s Njemačkom i Francuska čini kralježnicu EU-a”, rekao je.

Razgovarat će o unapređenju odnosa, budućnosti zapadnog Balkana i jugoistočne Europe.

O situaciji u BiH

Što se tiče situacije u BiH, ministar je rekao da mi na BiH gledamo kao na zemlju koja ima europsku perspektivu i mi želimo razgovarati o važnosti izmjene izbornog zakona.

“To je vrlo važno jer jedino tako možemo vidjeti stabilnu i funkcionalnu BiH gdje će imati legitimne predstavnike svih naroda na svim razinama vlasti. Izborni zakon treba jamčiti i garantirati jednakopravnost, ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, rekao je.

Nesporazumi na relaciji Pantovčak – Banski dvori

Do kraja godine treba imenovati 28 diplomata i konzula, proces je zastao, a ministar je rekao da mu je to najvažniji zadatak. Smatra da je i predsjednik sukreator vanjske politike s kojim treba surađivati.

Dodao je kako su se pomaknuli s pat pozicije jer redovito razgovaraju i potiču, budući da je to u interesu diplomacije.

Komentiraj