Greta Thunberg – osoba godine časopisa ‘Time’

Greta Thunberg, tinejdžerska aktivistica iz Švedske koja poziva na opću akciju protiv globalne klimatske krize, časopis ‘Time’ u srijedu izabrao je za osobu godine za 2019.

Thunberg, 16, Time je izabrao zbog započinjanja kampanje za zaštitu okoliša u kolovozu 2018., koja je prerasla u svjetski pokret, a počela je tako da je Thunberg izostajala iz škole i sjedila ispred švedskog parlamenta zahtijevajući akciju.

“Otad se u 16 mjeseci obratila predsjednicima vlada u UN-u, sastala s Papom, sukobila s predsjednikom SAD-a, i inspirirala četiri milijuna ljudi da se pridruže globalnom klimatskom štrajku 20. rujna 2019., u najvećem klimatskom prosvjedu u povijesti”, navodi se u listu.

“Margaret Atwood uspoređuje je s Ivanom Orleanskom. Nakon što su primijetili stostruko povećanje njezine uporabe, leksikografi Collins Dictionary proglasili su njezinu pionirsku ideju ‘klimatski štrajk’ riječju godine.

Thunberg, koja navršava 17 u siječnju, nastavlja s angažmanom, a prošli tjedan u Madridu je rekla da su se glasovi prosvjednika čuli no da političari ne poduzimaju akciju.

Komentiraj