Gregory Peck dokazao se kao osoba visokih moralnih standarda

Američki filmski glumac Gregory Peck bio je jedna od najpopularnijih filmskih zvijezda studija 20th Century Fox, od četrdesetih do šezdesetih prošlog stoljeća.

A daleke  1947. , dok su mnoge osobe iz Hollywooda završavale na crnim listama zbog “sumnjivih komunističkih aktivnosti”, napisao je pismo Odboru za neameričke aktivnosti u kojem je izrazio protivljenje istrazi navodnih komunista u filmskoj industriji. Kasnije je predsjednik Richard Nixon stavio Pecka na svoj popis neprijatelja zbog njegova liberalnog aktivizma. Peck je uvijek bio ponosan zbog te činjenice, ali je zbog Nixonova popisa izgubio ugovor za pet filmova. Bio je dugogodišnji simpatizer Demokratske stranke i protivnik rata u Vijetnamu.

Jedna od njegovih najpoznatijih uloga bila je ona Atticusa Fincha u filmu ‘Ubiti pticu rugalicu’ iz 1963. za koju je dobio Oscara. “U ovaj lik sam unio sve svoje odjećaje i sve što sam naučio o životu, roditeljstvu, rasnoj nejednakosti i nepravdi. Gotovo da ne prođe dan, a da ne pomislim koliko sam bio sretan što sam dobio tu ulogu!”, rekao je jednom prilikom.  Američki filmski institut proglasio je Atticusa Fincha najvećim filmskim junakom 20. stoljeća.

Gregory Peck je umro 12. lipnja 2003. godine.

Komentiraj