Greenpeace poziva ministra Ćorića da “otkrije sunce”

HINA/ Denis CERIĆ

Aktivisti Greenpeacea u utorak su ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike kratkom demonstracijom pozvali ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića na hitan otklon od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije posebice solarnoj energiji.

Da Hrvatska zaostaje u korištenju sunčeve energije aktivisti su poručili raširivši 6-metarski transparent „Ministre kasnimo! Jeste li zaboravili na sunce“ i veliki sat-budilicu simbolično namješten na 5 do 12.

Aktivisti naglašavaju da Hrvatska ima golem potencijal za korištenje energije sunca, ali da se ona sustavno zanemaruje zbog čega je  Hrvatska na dnu ljestvice po korištenju solarne energije u Europskoj uniji.

„Krajnji je čas da Ministarstvo energetike konačno otkrije sunce, da omogući građanima vlastitu proizvodnju energije jer će to smanjiti i hrvatski uvoz i račune za struju i utjecaj na okoliš“, istaknuo je tom prigodom Zoran Tomić, direktor Greenpeacea u Hrvatskoj.

U konkretnim planovima i projektima, upozorava Tomić , i dalje dominiraju projekti na fosilna goriva kao što su nafta, plin i ugljen prozivajući ministra Ćorića da gotovo godinu dana nakon što je preuzeo dužnost ne pokazuje značajnu promjenu smjera.

“Želimo li ostati turistička zemlja koja se s pravom diči prirodnim ljepotama, moramo napustiti prljave i štetne projekte  kao što je obnova Plomina na uvozni ugljen ili LNG terminal na Krku  i okrenuti se obnovljivoj energetici za koju imamo sjajne prirodne uvjete”, poručio je Tomić.

U Greenpeaceu također napominju  da Hrvatska ove godine donosi novu energetsku strategiju i da će narednih tjedana Europska unija odlučivati o svojoj energetskoj budućnosti te da je sada trenutak da se Hrvatska konačno uključi u europski u svjetski trend ulaganja u obnovljive izvore energije.

Komentiraj