GRADONAČELNIK LOS ANGELESA: Bili bismo ludi da ne uzmemo domaćinstvo OI 2028.

EPA

Iako su ostala još dva mjeseca do odluke članova Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) o domaćinstvu ljetnih OI 2024. i 2028. godine, sudeći prema izjavi gradonačelnika Los Angelesa Erica Garcettija kako bi “bili blesavi da ne prihvate ono što im se nudi i izaberu 2028.”, čini se da će glasovanje u Limi 13. rujna biti samo formalne prirode.

“Ono što nam iz MOO- a predlažu, s financijske je strane toliko zanimljivo da bismo bili blesavi ne izaberemo li 2028.”, izjavio je Garcetti u razgovoru objavljenom na američkom internetskom portalu BuzzFeed.com te tako prvi put javno priznao spremnost ustupanja domaćinstva Igara 2024. godine protukandidatu Parizu.

Garcetti je izjavio kako će se sljedećeg tjedna sastati odbor za kandidaturu Los Angeles 2024. te nakon toga obznaniiti namjerava li se grad boriti za Igre 2024. ili će prihvatiti domaćinstvo za 2028.

“Pobijedili smo, ali nije izgledno da ćemo biti domaćini 2024. godine, iako je olimpijskom pokretu u interesu da nas izaberu, jer je Los Angeles uvijek uspijevao oživjeti ‘brand’ olimpijskih igara, kad je bio domaćin 1932. i 1984.”, izjavio je gradonačelnik Los Angelesa, podsjećajući na teške povijesne trenutke u kojima se njegov grad pojavljivao kao domaćin.

“U prvom slučaju je to bilo u doba velike ekonomske krize, a 1984. je bilo najžešće doba hladnog rata i bojkota.”

S obzirom na to da su čelnici kandidature Pariza za domaćinstvo OI 2024. godine od početka tog procesa iskazivali interes samo za tu godinu, čini se da je pred članovima MOO-a na rujanskom glasovanju prilično laka odluka.

Komentiraj