GRADONAČELNICA SUPETRA: “Niti jedna normalna osoba ne može ovo ne osudit'”

Supetarska gradonačelnica Ivana Marković kaže da je posebno tješi što nitko od napadača nije bio iz Supetra. Napad skupine huligana na sezonske radnike u Supetru dogodio se u nedjelju rano ujutro, nakon Torcida kupa. “Niti jedna normalna osoba ne može ovo ne osudit. Ja sam naučila u zadnje vrijeme biti u novinama po lipim stvarima, ne po grubim”, rekla je Marković za portal Index.

“Mi kao Grad Supetar nismo nikad imali problema s Torcidom Brač, uvijek smo normalno surađivali i drago mi je da nitko od pripadnika Torcide s Brača nije sudjelovao. Međutim, jednostavno kao Grad Supetar ne možemo poticati sportska događanja čiji sudionici ili posjetitelji iskazuju mržnju na ovakav način i ja sam se odlučila da uskratim daljnje donacije i daljnje korištenje svih sportskih terena koji su u vlasništvu Grada Supetra za održavanje ovog kupa”, kaže gradonačelnica.

Torcida kup ove se subote održao šestu godinu za redom, a Marković kaže da im ubuduće nema namjeru niti dati sredstva, niti pravo korištenja terena u vlasništvu Grada Supetra. “I ove godine su to bile simbolične donacije, tisuću-dvije kuna i dobivali su jedan teren na korištenje. Supetrani ovo prije svega osuđuju, jednostavno nam nije shvatljivo da se tako nešto moglo desiti u našem gradu, teško nam je. Jedan od nastradalih je i naš momak iz Supetra, neshvatljivo mi je da su i djevojku na takav način istukli, tako da evo osuđujem oštro ovo što se dogodilo. I želim svima što brži oporavak”, rekla je Marković.

Torcida Brač u Supetru koristi gradske prostorije, a gradonačelnica kaže da je dobro ispitala događaj, te da nitko iz Torcide Brač nije sudjelovao u događaju. Radi se o posjetiteljima samog skupa koji nisu iz Supetra.

U napadu huligana ozlijeđen i jedan vatrogasac

Zbog napada na sezonske radnike u Supetru na Braču u ponedjeljak su se oglasili i supetarski vatrogasci, koji su na svom Facebook profilu otkrili kako je u tom napadu ozlijeđen i jedan njihov vatrogasac, koji je pokušavao pomoći napadnutim radnicima.

“Mi, vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar najoštrije osuđujemo fizički napad na našeg člana Tomu Domančića koji se u Supetru dogodio u nedjelju ujutro nakon nogometnog turnira Torcida kup.

Poštujući vatrogasna, kršćanska i ljudska načela humanosti, zaštite i pomoći slabijima Tomo se suprotstavio grupi od petnaestak momaka koji su napali, bacili na pod i počeli cipelariti trojicu sezonaca iz Slavonije i djevojku Varaždina i na koncu završio u splitskom KBC-u s višestrukom frakturom nosne kosti.

DVD Supetar se svojim cjelokupnim djelovanjem uvijek zalagao za toleranciju i nenasilje i u tom je smjeru od svojeg osnutka do danas odgajao generacije svojih članova te ovim putem beskompromisno osuđuje svako nasilje na bilo kojoj osnovi. Vidimo iz novinskih napisa da su policijsku službenici u istraživanju ovog slučaja bili brzi i učinkoviti a očekujemo i od Torcide da se o rečenom incidentu jasno i promptno očituje u suprotnom ćemo biti prisiljeni preispitati svoje daljnje sudjelovanje u organizaciji supetarskog Torcida kupa.

Našem Tomi želimo brz i uspješan oporavak”, napisali su supetarski vatrogasci na svom Facebook profilu.

“Tko je od vas Srbin?” – U Supetru napadnuti sezonski radnici

Podsjetimo, jučer oko 4 sata zaprimljena je dojava o narušavanju javnog reda i mira u ulici Hrvatskih velikana u Supetru na Braču, u kojem je sudjelovalo više osoba.

Utvrđeno je da je više osoba napalo skupinu od pet mlađih osoba – 26-godišnjaka, 26-godišnjakinju, dvojicu 21-godišnjaka te jednog 22-godišnjaka, koje su tom prilikom lakše ozlijedili.

Ubrzo nakon toga u Supetru je uhićen 22-godišnjak, zbog sumnje da je sudjelovao u napadu te ozlijedio 26-godišnjaka. S obzirom na to da je taj 22-godišnjak bio u alkoholiziranom stanju smješten je u posebnu prostoriju na triježnjenje.

U nedjelju oko 10 sati u Splitu je uhićen 19-godišnjak, također zbog sumnje da je sudjelovao u tom događaju.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, protiv 22-godišnjaka je podnesena kaznena prijava zbog sumnje u kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju na štetu 26-godišnjaka, a tijekom večeri će biti predan pritvorskom nadzorniku.

Osim kaznene prijave, protiv njega kao i protiv 19-godišnjaka, podneseni su optužni prijedlozi zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakona o suzbijanju diskriminacije. Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su oštećeni napadnuti jer su se među njima nalazili pripadnici srpske nacionalnosti.

Istraživanje se nastavlja, u cilju pronalaska i procesuiranja ostalih sudionika događaja, zaključuje se u priopćenju policije.

Iz splitske policije se doznaje i kako su svih petoro napadnutih državljani Republike Hrvatske. Dvoje od njih su srpske nacionalnosti, a ostali su Hrvati. U incident se, doznaje Hina, umiješao mjesni taksist pomažući napadnutim, nakon čega je napad prestao.

Neki mediji navode i kako su napadači vikali “Tko je od vas Srbin”, a kako napadnuti nisu odgovarali, napadači su ih počeli udarati i cipelariti.

Komentiraj