ZEL

GRAD UMAG Uskoro počinje internacionalna znanstvena konferencija ‘Agenda 2030.’

Hrvatski Znanstveni eksperimentalni laboratorij (ZEL) organizira prvu internacionalnu konferenciju ‘Agenda 2030.: Ekonomija u svijetu brzih promjena’ u Hotelu Melia Coral (27. i 28.08.) u Gradu Umagu.

Po prvi put će jedna domaća udruga za promicanje i unapređenje znanstvene izvrsnosti okupiti velika svjetska imena s područja ekonomije. Zvijezde programa dolaze s prestižnog Sveučilišta Princeton, riječ je o Henryju Farberu i Alanu B. Kruegeru, glavnom ekonomskom savjetniku bivšeg predsjednika Obame te o Joshui Angristu s podjednako slavnog sveučilišta MIT iz Bostona.

Otvorenju konferencije prisustvovat će ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, Tome Antičić te predsjednik SDP-a i počasni član udruge EXEL, Davor Bernardić.

Poticaj za održavanje konferencije bili su događaji koji su proteklog desetljeća pokrenuli globalne ekonomske promjene. Tako će o svim izazovima, temi migranata, nacionalnoj sigurnosti, siromaštvu, obrazovanju, ekonomskom rastu, zdravstvu i održivom razvoju raspravljati predstavnici sveučilišta u Oxfordu, Manchesteru, Kielu, Kentu i Tirani, sa Sveučilišta Warwick, Sveučilišta u Mariboru, Bonnu, Zagrebu i Pragu, sa ZŠEM-a, sa sveučilišta u Exeteru, Hokkaidu, te iz hongkonškog Lingnana, Londonske i Luksemburške škole ekonomije. Također, na konferenciji će sudjelovati predstavnici akademske institucije CERGE-EI, Oxfama, Američkog sveučilišta u Beirutu, sveučilišta u Vilniusu i drugi eminentni predavači.

“Inovacijska sposobnost svake industrije bitno je vezana za stupanj komunikacije između znanstvenih institucija i gospodarstva, a složena povezanost ekonomskih i političkih čimbenika uvjetuje mnogo elemenata koji trebaju biti uključeni u formiranje uspješne i održive politike razvoja. Na konferenciji smo okupili ljude impresivnih životopisa i ideja o kojima može ovisiti ne samo budućnost Hrvatske, već čitavog svijeta. Ponosni smo što su se odazvali našem pozivu i što Umag ima priliku postati centar jednog zaokreta u razmišljanju i izvor energije potrebne za pokretanje čitavog društva“, najavio je je Ivo Šlaus, predsjednik Udruge i počasni predsjednik Svjetske akademije znanosti i umjetnosti.

Ivo Šlaus

Komentiraj