GRAD UMAG Svečano otvorena prva internacionalna konferencija Agenda 2030

Najpoznatija svjetski znanstvenici i ekonomisti danas su se okupili u Gradu Umagu na prvoj internacionalnoj konferenciji ‘Agenda 2030: Ekonomija u svijetu promjena’.

Poticaj za održavanje konferencije bili su događaji koji su proteklog desetljeća pokrenuli globalne ekonomske promjene. Tako će o svim izazovima, temi migranata, nacionalnoj sigurnosti, siromaštvu, obrazovanju, ekonomskom rastu, zdravstvu i održivom razvoju raspravljati, između ostalih, predstavnici sveučilišta u Oxfordu, Manchesteru, Kielu, Kentu i Tirani, sa Sveučilišta Warwick, Sveučilišta u Mariboru, Bonnu, Zagrebu i Pragu, sa ZŠEM-a, sa sveučilišta u Exeteru, Hokkaidu, te iz hongkonškog Lingnana, Londonske i Luksemburške škole ekonomije. Također, na konferenciji će sudjelovati predstavnici akademske institucije CERGE-EI, Oxfama, Američkog sveučilišta u Beirutu, sveučilišta u Vilniusu i drugi eminentni predavači.

Konferenciju je otvorio Dejan Kovač, prvi Hrvat zaposlen na prestižnom sveučilištu Princeton, koji je ovom prilikom posebno zahvalio svim podupirateljima, gostima i predavačima i naglasio važnost konferencije za mlade hrvatske znanstvenike i ekonomiste. Posebno je ukazao na činjenicu da je riječ o prvoj istinski znanstvenoj konferenciji s područja ekonomije u Hrvatskoj.

“Za mene je uistinu velika privilegija sudjelovati na ovoj konferenciji. Svjetska akademija znanosti i umjetnosti posebno je usmjerena na sve ekonomske izazove u modernom dobu, ali i limitima s kojima se susrećemo u današnjem društvu. Danas dobro znamo da je ekonomija samo mali dio globalne slike svijeta i zato sam posebno oduševljen što je konferencija obuhvatila različite teme i vjerujem kako ćemo moći puno naučiti“, poručio je izvršni direktor Svjetske akademije znanosti i umjetnosti Garry Jacobs.

Još jedan cijenjeni hrvatski znanstvenik, prof. dr. Boris Podobnik, fizičar s Boston Universitya, naglasio je kako ekonomskoj znanosti u Hrvatskoj treba posvetiti puno više pažnje.

“Jedan od organizatora ove konferencije jest i naša udruga Adriatic Economic Association, osnovana upravo s ciljem približavanja ekonomije i znanosti. Danas se u Hrvatskoj susrećemo s različitim problemima, a jedan od najvećih jest korupcija. Put prema prevladavanju takvih problema upravo je primjena znanstvenih saznanja u ekonomskoj politici i to je jedan od ključnih razloga organiziranja ove konferencije“, istaknuo je prof. dr. Boris Podobnik.

Klaus F. Zimmermann iz Svjetske organizacije rada naglasio je kako je upravo obrazovanje ključan alat u transformaciji tržišta rada i vjeruje kako će to pokazati i zaključci ove konferencije.

Davor Bernardić, počasni član udruge EXEL naglasio je kako je upravo znanost odigrala ključnu ulogu u njegovoj karijeri i životnome odabiru.

“Tijekom odrastanja tražio sam uzore. Za košarku to je bio Dražen Petrović, za fiziku to je bio Nikola Tesla. Danas društvo vise no ikad, treba nov uzor, a potencijal lezi upravo tu, među nama. Vjerujem kako i naše mlade moramo usmjeriti na taj način i iznimno sam ponosan što će nam današnji cijenjeni predavači i gosti osigurati širu sliku koja je prijeko potrebna hrvatskoj ekonomiji i društvu. Obrazovanje je ključno za napredak i bez obzira na to što u Hrvatskoj trenutne nema sluha za kvalitetnu provedbu kurikularne reforme, duboko se nadam da će se stvari promijeniti. Prijeko je potrebno osigurati ostanak mladih znanstvenika u Hrvatskoj. Prvi korak u tome mora biti osiguravanje besplatnih stanova za naše doktorande koje ćemo tako stimulirati na ostanak u domovini. Danas imamo jasan dokaz da Hrvatska može i zna, naši znanstvenici ostvaruju nevjerojatne uspjehe u inozemstvu i oni su naše najveće blago“, poručio je Davor Bernardić.

Ministar rada Marko Pavić naglasio je kako njegovo ministarstvo itekako prepoznaje, cijeni i potiče ovakve konferencije.

“Kada me moj profesor Podobnik pozvao na konferenciju, znao sam da je apsolutni prioritet pružiti podršku ministarstva. Ovakve konferencije neophodne su za Hrvatsku. Vlada je pripremila niz mjera upravo za neophodnu revitalizaciju tržišta rada i pomoć nezaposlenima, a obrazovanje je u direktnoj vezi upravo s našim područjem djelovanja. Uvjeren sam kako ćemo zaključke današnje konferencije moći implementirati u konkretne političke mjere“, poručio je ministar Marko Pavić.

Glavna zvijezda konferencije, glavni ekonomski savjetnik bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, Alan B. Krueger, poručio je kako je zahvaljujući radu za dva predsjednika SAD-a stekao neprocjenjivo iskustvo za svjetsku znanstvenu zajednicu.

“Rad u politici znatno je doprinio mojim znanstvenim saznanjima i smatram da je neophodno prezentirati konkretna iskustva svjetskoj znanstvenoj zajednici. Znanost pruža dokaze o promjenama koje se događaju, a na nama je da procijenimo koje su mjere odgovora na gospodarske probleme prihvatljive, a koje ne. Hvala organizatorima na pozivu, smatram da se nalazimo u specifičnom i uzbudljivom trenutku modernog doba koji zahtijeva spregu ekonomije i znanosti. Na konferenciji ću posebno govoriti o fenomenu nezaposlenosti koji sam detaljno istraživao i mislim da će razmjena iskustva biti iznimno zanimljiva za sve sudionike.“,rekao je Alan B. Krueger.

Komentiraj