Gotovo slijep pisac Aldous Huxley književnosti je dao više od 50 djela

Aldous Huxley rođen je 26. srpnja 1894. godine u Godalmingu u Engleskoj kao četvrto dijete u intelektualnoj obitelji. U ranoj dobi doživio je obiteljsku tragediju kad je 1908. njegova majka umrla od raka, a 1911. Huxley je obolio od upale rožnice zbog čega je oslijepio. Iako mu se vid kasnije oporavio, Huxley ipak ostaje djelomično slijep cijelog svog života. Sanjao je kako će jednoga dana postati znanstvenik, ali se zbog bolesti odlučuje za književnost.

Na Balliol Collegeu na Sveučilištu Oxford studira englesku književnost, čitajući pomoću povećala i kapi za oči koje bi proširile zjenice. Nakon diplome vrijeme provodi u Garsington Manoru gdje upoznaje Virginiju Woolf, Bertranda Russella, T. S. Elliota i D. H. Lawrencea, te upravo tu stječe reputaciju jednog od najznačajnijih umova Engleske.

Aldous Huxley je obogatio književni svijet s 50 knjiga, kao i brojnim kritičkim radovima, pjesmama i dramama. Svijet ga je prepoznao kao izvrsnoga društvenog satiričara, a osobito se cijeni njegova negativna utopija, roman o budućnosti Vrli novi svijet (Brave New World).

Komentiraj