FaH

GORI PLANINA PROMINA: Vatrogasci gasili noćas na -7 stupnjeva Celzijevih

Požar koji je još u srijedu planuo na području planine Promina u središtu Šibensko-kninske županije, tijekom noći je došao sve do planinarskog doma koji se nalazi na 855 metara nadmorske visine, a dosad je zahvatio oko 250 hektara površine, doznaje se u petak županijskog Vatrogasnoj zajednici.

Dvadesetak vatrogasaca koji su proveli hladnu noć na planini uz temperaturu koja se spuštala do -7 stupnjeva Celzijevih, uspjeli su spriječiti vatru na padinama prema Drnišu, ali im velike probleme predstavlja sjeverni dio planine prema Kninu koji je nepristupačan, doznaje se od  zapovjednika Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darka Dukića.

U četvrtak su oko 14 sati na gašenje pozvane i zračne snage, ali se kanader zbog vjetra morao vratiti u bazu neobavljena posla. Kako su uvjeti na terenu nepromijenjeni, danas kanadere neće ni podizati, rekao je Dukić.

S obzirom na vremenske prilike i činjenicu da je teren na kojem gori nepristupačan, velika je vjerojatnost da će požar na Promini nastaviti gorjeti cijeli vikend i to područje u plamenu ući u novu godinu.

“Kako biste stekli dojam koliko je situacija na ovom požarištu teška, podsjetit ću na primjer iz ljeta 2.000 godine kada je na Promini gorjelo bez prestanka punih mjesec dana, a u gašenju sudjelovalo 300 vatrogasaca uz pomoć iz zraka”, podsjetio je vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

U petak ujutro na Promini je bilo dvadesetak vatrogasaca, pripadnika profesionalnih javnih postrojbi i nešto djelatnika DVD-a iz Drniša, dok su ostale dobrovoljce zbog nepristupačnog terena poslali kućama. Od srijede, kada je planulo, na tom su području djelovali pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi Šibenika, Drniša, Knina i Vodica, te DVD-ova Biskupija, Ružić i Drniš.

Planina Promina visoka je 1.148 metara i zbog sjajnog pogleda na Miljevački plato, tok rijeke Krke i Čikolu, omiljena je izletnicima i planinarima. Gusto je prekrivena borovom šumom i mada do planinarskog doma, koji je tijekom noći obranjen od vatre, vodi nekoliko pješačkih staza i divljih putova, sjeverne padine prema Kninu su neprohodne i trenutno nepristupačne vatrogascima.

Komentiraj