Gordan Akrap za nacional.hr: “Posljedice uporabe taktičkog nuklearnog oružja bi bile strašne po Ruse i Rusiju”

Vijest koju je objavio New York Times o presretanju razgovora visokih ruskih vojnih dužnosnika o mogućoj uporabi taktičkog nuklearnog oružja za nacional.hr komentirao je stručnjak za informacijske znanosti i sigurnost Gordan Akrap.

“Komuniciranje tako osjetljivog sadržaja uobičajeno se provodi sa svim sredstvima zaštite i gotovo je nemoguće ući mu u trag. Sama činjenica da je takva rasprava došla do dužnosnika stranih vojnih sila ukazuje na moguće razloge. Jedan od njih je pokušaj jačanja pregovaračke pozicije.

Uporaba taktičkog nuklearnog oružja bila bi kontraproduktivna za Rusiju. Oni sada pod okupacijom drže oko 20% teritorija Ukrajine. U slučaju da uporabe taktičko nuklearno oružje blizu teritorija koji drže pod kontrolom, zbog nepredvidivosti zračnih struja, moguće je da bi radijaciju doživjeli i njihovi vojnici kao i pogranično stanovništvo. Kada bi htjeli osigurati svoje jedinice i stanovništvo udar bi trebali napraviti u središtu Ukrajine.

Naime, u tom djelu nalaze se važna, kritična infrastruktura i jedini je cilj koji bi mogao polučiti dugotrajne učinke i štete po ukrajinski sustav obrane, uz onaj psihološki razarajući po ljude.

Ipak i tu postoji mogućnost da vjetar radijaciju proširi na prostor susjednih zemalja, od kojih su neke članice NATO saveza. Samo širenje radijacije kao posljedica napada taktičkim nuklearnim oružjem, moglo bi biti dostatno za aktiviranje članka 5. NATO sporazuma i protumačeno kao agresija na članice pakta.

Koji odgovor očekujete od NATO članica u slučaju uporabe taktičkog nuklearnog oružja?

Posljedice bi bile strašne po Ruse i Rusiju. Kao prvo vjerujem da bi bila uvedena ‘no fly’ zona iznad Ukrajine. Zračne snage NATO saveza krenule bi u uništenje zračnih snaga i protuzračne obrane ruske vojske. Ukoliko bi napad bio ostvaren s broda ili podmornice, isto bi postupili prema floti, i krenuli s uništenjem točki koje predstavljaju prijetnju.

Možda najrazorniji napad NATO bi izveo digitalnim sredstvima kojima bi krenuo onesposobiti kritično važnu infrastrukturu Rusije, čime bi udarili na sve ključne točke koje upravljaju svakodnevnim životom u Rusiji. Digitalno ratovanje nanijelo bi ogromne ekonomske štete i otežalo život u Rusiji.

Nisam siguran da Rusi to žele, tj. rekao bih da im to ne bi bio potez koji bi im donio željene rezultate.

Što je prema tome rezultat koji bi Rusi htjeli postići ovakvim puštanjem vijesti?

Rusi potenciraju rizik, oni ne prijete, jer prijetnja je realizirani rizik. Oni zapravo time signaliziraju Zapadu da je potrebno pritisnuti Ukrajinu da pristane na pregovore. Početkom godine rekao sam da će, ukoliko se rat u Ukrajini radikalizira i zaprijeti uporabom nuklearnog oružja, Zapad tražiti Ukrajinu da pregovara. Ne zaboravite da je Putin naredio Šojgu i Gerasimovu odmah po početku sukoba podizanje spremnosti njihovih snaga za nuklearne udare, pri čemu su iskazali iznenađenost takvom naredbom. Od tog trenutka više nije dogodio nikakav pomak koji bi ukazao na njihovo aktiviranje.

Ovo podsjećanje na rizik od uporabe nuklearnog oružja dolazi sada iz razloga što Rusija tehničko tehnološki, logistički, ljudstvom nije sposobna za uvjete ratovanja po zimi. Tako da, ponavljam, Rusi stvaraju preduvjete da Zapad traži od Ukrajine da pristanu na pregovore.

Američki dužnosnici otkrivaju: “Ruski vojni čelnici raspravljali su o korištenju nuklearnog oružja”

Komentiraj