Gong traži da novinari mogu na Markov trg

“Najava ministra Božinovića da novinari i novinarke neće moći pitati ministre i ministrice o njihovom radu, odnosno onemogućit će im da rade svoj posao, izuzetno je opasna za demokraciju”, ustvrdio je danas Gong i zatražio od Vlade da “zaštiti novinarke i novinare dok rade svoj posao, a ne da im se zabrani rad na Trgu sv. Marka.”

Komentirajući najavu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića kako novinari i novinarke više neće moći pristupiti ministrima pred zgradom Vlade, Gong je priopćio da “incidente treba maksimalno ozbiljno shvatiti”, ali ih se “ne bi smjelo iskoristiti kao izliku za zatvaranje i otežani pristup institucijama”.

“Vlada nema redovite konferencije za medije, ne obavještava transparentno građane i građanke o svom radu, dnevni redovi Vlade dostupni su najranije tek dan prije sjednice ili pak to isto jutro. Ovakav odnos prema javnosti produbljuje nepovjerenje i sumnju u rad institucija”, tvrdi Gong.

“U 2020. godini nastavio se trend ugrožavanja slobode novinarstva u Hrvatskoj. Budući da Gong prati i reagira na slučajeve ugrožavanja slobode medija i profesionalnog novinarstva te poziva na zaštitu novinarki i novinara, upozoravamo kako bi zabrana rada medija ispred Sabora i Vlade dodatno pogoršala aktualno stanje. Izvješće Europske komisije o vladavini prava u Hrvatskoj upravo ističe kako su medijske slobode narušene, a istraživačko novinarstvo se obeshrabruje”, podsjeća Gong.

“Ako se novinarima i novinarkama uskrati mogućnost da pitaju i traže odgovore, javni prostor obuzet će tišina ispunjena
nepovjerenjem i strahom. Pod krinkom sigurnosti zapravo će se stvoriti nesigurnost, nestabilnost i nepovjerenje. Stoga, Gong apelira da se zaštite novinarke dok rade svoj posao, a ne da im se zabrani rad na Trgu sv. Marka”, kažu u Gongu, podsjećajući kako “bez slobodnog novinarstva nema ni demokracije”. “Novinarstvo nije slobodno ukoliko postoje ograde i zabrane”.

Komentiraj