Zagreb, 26.9.2015 - Konferencija za novinare udruge GONG povodom odluka i rješenja Ustavnog suda ukidanju pojedinih èlanaka posljednjih izmjena "Izbornog zakona". Na fotografiji Jelena Berkoviæ. foto HINA/ Ivan ŠARAVANJA/ iš

GONG je u ponedjeljak izrazio neslaganje s ustavotvornim referendumskim inicijativama Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje, a hrvatskim političkim elitama poručuju da se ozbiljno prime posla uređenja izbornog i referendumskog zakonodavstva.

S referendumskom inicijativom Istina o Istanbulskoj ne slažemo se jer smatramo da je ratifikacijom Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji nakon dugo vremena došlo do pozitivnog iskoraka u pogledu zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj. Stoga bi njezino otkazivanje predstavljalo civilizacijski korak unazad koji, s obzirom na vrijednosti poštivanja ljudskih prava i zalaganja za ravnopravnost, ne možemo i ne želimo podržati, priopćeno je iz GONG-a.

S referendumskom inicijativom Narod odlučuje, koja je usmjerena na izmjene izbornog zakonodavstva, ne slažu se, kažu, jer se jednim od predloženih referendumskih pitanja namjerava ograničiti prava zastupnicima nacionalnih manjina, što je ponovno nasrtaj na prava manjinskih skupina u društvu. Takvo ograničavanje prava u suprotnosti je s temeljnim načelom parlamentarizma koje zahtijeva jednak status i prava svih parlamentarnih zastupnika, drže u GONG-u.

“Ne poričući važnost i relevantnost prijeko potrebnog uređenja i demokratizacije izbornog sustava i političkih stranaka, smatramo da sadržaji referendumskog pitanja kojim se želi smanjiti Ustavom definiran broj saborskih zastupnika, smanjiti broj zastupnika nacionalnih manjina, uvesti tri preferencijska glasa bez pragova važenja, izmijeniti granice izbornih jedinica, smanjiti izborni prag pojedinih lista s 5 na 4 posto te uvesti dopisno i elektroničko glasanje ne trebaju biti regulirani Ustavom, nego cjelovitim, jedinstvenim izbornim zakonom,” poručuju iz GONG-a.

Pitanja koherentnog i konzistentnog uređenja izbornog zakonodavstva trebaju se što hitnije naći u širokoj stručnoj i javnoj raspravi kako bismo u Hrvatskoj konačno dobili izborni sustav u formi jedinstvenog izbornog zakona koji omogućava djelotvornu i pravednu ravnotežu između predstavničke i direktne demokracije, ističu u GONG-u.

GONG se nada da će ova referendumska inicijativa prisiliti hrvatsku političku elitu da se ozbiljno primi posla uređenja izbornog i referendumskog zakonodavstva. Ne pristupe li političari ozbiljnim i sveobuhvatnim izmjenama, opetovano ćemo se suočavati s hirovitim ustavotvornim referendumskim inicijativama građana, upozorava GONG.

Komentiraj