Godišnja anketa HND-a: U Hrvatskoj trenutno aktivno najmanje 924 tužbi protiv novinara i medija

Hrvatsko novinarsko društvo u petak je predstavilo rezultate istraživanja o broju sudskih postupaka protiv medija i novinara, podatke o visini novčanih iznosa koje tužitelji potražuju te podatke o tome koja je struktura podnositelja tužbi.

Cilj je, ističu iz HND-a, upozoriti na zloupotrebu sudskih tužbi s namjerom gušenja kritičkog i slobodnog novinarstva te na razmjere i opasnosti sudske represije protiv kritičkih medija i novinara. Ukazivanje na pošast tužbi zajednički je interes novinara, urednika i medijskih nakladnika u obrani medijskih sloboda i kritičkog novinarstva.

Rezultati godišnje ankete Hrvatskog novinarskog društva pokazuju da su u Hrvatskoj trenutno aktivne najmanje 924 tužbe protiv medija i novinara od kojih tužitelji potražuju gotovo 78,5 milijuna kuna, što je porast broja tužbi u odnosu na prošlu godinu.

Najdulji sudski spor traje čak 12 godina

Kao i prošle godine, najviše tužbi ima Hanza Media, njih 479, ‘teških’ u prosjeku 100.000 kuna. Odmah za njom je Styria s 203 tužbe, čiji odštetni zahtjevi iznose gotovo 20,2 milijuna kuna. U aktivnim sudskim sporovima visina tužbenih zahtjeva kreće se od nekoliko tisuća kuna do čak više od milijun kuna, dok najdulji sudski spor traje čak 12 godina.

Kako navodi HND, od ukupnog broja od 924 tužbe, 892 se odnose na parnične postupke za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda koji se vode protiv nakladnika, njihovih urednika i novinara zbog objavljenih tekstova i priloga, dok su trenutno aktivna 32 kaznena postupka. Među tužiteljima se, osim fizičkih osoba nepoznatih široj javnosti, najviše ističu osobe iz javnog i političkog života, zatim pravne osobe, političari koji obnašaju vlast pa i sami suci.

“Ukupno se tužbama obuhvaćenim HND-ovim istraživanjem potražuje najmanje 78,5 milijuna kuna. Da je velikom broju ovih tužbi cilj zastrašivanje medija i poticanje cenzure i autocenzure kod novinara, pokazuju i sami iznosi inicijalnih tužbenih zahtjeva u građanskim postupcima koji su često puno veći od pravomoćno dosuđenih”, ističu.

Zovko: ‘Stvarna je brojka veća’

Na HND-ov upit o broju tužbi ove su godine odgovorila 23 medija. Oni najčešće imaju osiguranu pravnu pomoć, ali je gotovo 89 % ispitanih medija odgovorilo da im tužbe otežavaju poslovanje, dok se 37 % njih jedva ili jako teško s tim nosi – tu je najčešće riječ o malim i neprofitnim medijima, koje ovakve tužbe dovode do ruba propasti.

“Brojka od 924 tužbi protiv novinara i medija pokazuje da pravosudni progon medija i novinara u Hrvatskoj i dalje traje te da mu se ne nazire kraj. Važno je napomenuti kako je stvarna brojka veća jer smo ovaj podatak dobili od tek 23 medija. Želimo jasno upozoriti domaću i međunarodnu javnost kako su tužbe najčešće sredstvo zastrašivanja novinara i medija kako bi odustali od ozbiljnih istraživačkih priča”, rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društve Hrvoje Zovko.

Dodao je da se medije visokim odštetnim zahtjevima želi financijski uništiti. “Ono što posebno zabrinjava je činjenica da u podizanju tužbi sudjeluju i visoki državni dužnosnici, lokalni šerifi, pa i sami suci. Ovaj rat tužbama protiv novinara i medija velika je sramota za Hrvatsku, članicu Europske unije”, istaknuo je.

U prosjeku – svaki deseti novinar osuđen za djelo za koje se teretio

Prema službenim podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, koje je zatražio HND, ukupan broj aktivnih kaznenih predmeta u kojima su tuženici novinari na svim sudovima u Hrvatskoj na dan 31. prosinca 2020. godine bio je 125. Također, lani je protiv novinara pokrenuto novih 489 parničnih predmeta za naknadu štete, a ukupno 840 parnica još nije riješeno.

Tijekom 2018., 2019. i 2020. godine u kaznenim postupcima protiv novinara doneseno je ukupno 38 rješenja kojima je odbačena privatna tužba ili optužnica te 51 rješenje o obustavi postupka. Donesene su dvije odbijajuće presude te 25 oslobađajućih presuda. U samo 12 slučajeva donesena je osuđujuća presuda protiv novinara, iz čega se može zaključiti da je u prosjeku svaki deseti novinar osuđen za djelo za koje se teretio.

I samo Hrvatsko novinarsko društvo ima tri aktivna sudska spora. Protiv predsjednika HND-a Hrvoja Zovka Hrvatska radiotelevizija vodi kazneni spor, kao i spor za naknadu štete od 250 tisuća kuna, od HND-a potražuje 200 tisuća kuna, a u istoj tužbi protiv predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić 50 tisuća kuna. Podsjetimo, riječ je o jedinstvenom slučaju tužbi javnog medijskog servisa protiv vlastitih zaposlenika, ali i strukovne novinarske udruge.

VANJA JURIĆ: ‘Hrvatska je u europskom vrhu po broju tužbi protiv medija i novinara’

Komentiraj