Danas se obilježava tužna obljetnica zrakoplovne nesreće, u kojoj je 28. studenog 2016. godine život izgubilo 19 nogometaša i članova stožera brazilske momčadi Chapecoense, koja je putovala u Medellin na finale Copa Sudamericane protiv Atletico Nacionala. Ukupno, u zrakoplovnoj je nesreći poginula 71 osoba, od 77 koliko ih se nalazilo u avionu.

Među stradalim igračima su Marcos Danilo Padilha, Guilherme Gimenez de Souza, Bruno Rangel Domingues, Marcelo Augusto Mathias da Silva, Lucas Gomes da Silva, Sergio Manoel Barbosa Santos, Filipe José Machado Nascimento, Matheus Biteco Bitencourt da Silva, Cléber Santana Loureiro, Alan Luciano Ruschel, Willian Thiego de Jesus, Tiago Da Rocha Vieira, Hélio Hermito Zampier Neto, Josimar Rosado da Silva Tavares, Dener Assunção Braz, José Gildeixon de Paiva, Ananias Eloi Castro Monteiro, Éverton Kempes Gonçalves dos Santos, Jakson Ragnar Follmann, Arthur Brasiliano Maia, Mateus Caramelo Mateus Lucena dos Santos, Aílton Canela, zatim trener Luiz Carlos Saroli Caio Júnior te predsjednik kluba Sandro Pallaoro. Samo četvorica nogometaša Chapecoensea su preživjela.

Avion zrakoplovne tvrtke LaMia sa sjedištem u Boliviji, srušio se u Cerro Gordu, oko 30 kilometara prije zračne luke u Medellinu jer pilot nije uspio dopuniti gorivo i nije prijavio kvar motora izazvan nedostatkom goriva dok nije bilo prekasno, kazali su dužnosnici u prosincu prošle godine. Dodali su da niti jedan tehnički čimbenik nije bio dio nesreće, sve je uzrokovala ljudska pogreška, a utjecali su i čimbenici uprave u administraciji kompanije i uprave i organizacije planova leta vlasti u Boliviji. Osim nedostatka goriva, zrakoplov je prekoračio ograničenja za težinu oko 400 kilograma i nije imao certifikat za let na visini na kojoj je letio.

Klub Chapecoense iz Chapecoa, grada od oko 200.000 stanovnika na jugu Brazila ušao je tek 2014. u prvu brazilsku ligu i plasman u finale Copa Sudamericana bio im je daleko najveći uspjeh u klupskoj povijesti. Atletico Nacional predložio je da se Chapecoenseu za zelenim stolom dodijeli titula osvajača Copa Sudamericane, što je i prihvaćeno. U travnju ove godine osvojili su svoju prvu titulu ankon nesreće – prvenstvo države Santa Catarina Catarinense. Nedavno su i izborili opstanak u brazilskoj Serie A.

Komentiraj