Glazbenici širom svijeta ne biraju riječi u osudi američkog Vrhovnog suda u slučaju Roe vs. Wade

Iz dana u dan se javlja sve više glazbenika širom svijeta koji jasno i glasno osuđuju odluku američkog Vrhovnog suda u slučaju Roe vs. Wade.

Tako je u nedjelju navečer u izravnom televizijskom prijenosu prilikom dodjele nagrada BRT Awards Janelle Monáe, koja je trebala pročitati dobitnicu u kategoriji najbolja ženska R’n’B/ pop glazbenica,  izvrijeđala američki Vrhovni sud rekavši u kameru “Fuck you, Supreme Court”.

Billie Joe Armstrong iz grupe Green Daya publici je u Londonu s pozornice poručio da se odriče svog američkog državljanstva zbog odluke američkog Vrhovnog suda u slučaju Roe vs. Wade te dodao: “Jeb** Ameriku. Jeb*** se odričem državljanstva. Jeb*** dolazim ovamo”.

Saznavši za spornu odluku američkog Vrhovnog suda Billie Eilish je tijekom nastupa na festivalu u Glastonburyu rekla: “Danas je stvarno mračan dan za žene u SAD-u”. Phoebe Bridgers, koja je također nastupala na Glastonburyu tražila je od publike da skandira “Fuck Supreme Court” nazivajući suce Vrhovnog suda ” ‘motherfuckers’ koji nam pokušavaju reći što da radimo sa svojim jeben.. tijelima”.

Grupa Rage Against The Machine donirala je isti dan 475.000 dolara organizacijama za zaštitu reproduktivnih prava te su tim povodom izjavili: “Zgroženi smo ukidanjem presude Roe vs. Wade i razornim utjecajem koja će presuda imati na desetke milijuna ljudi”.

Pink je poručila svojim obožavateljima koji podržavaju presudu američkog Vrhovnog suda da prestanu zauvijek slušati njezine pjesme.

Jack White se pridružio oštrim osudama i prozvao Donalda Trumpa i sve njegove abortuse koje je potajno plaćao sve ove godine te na instagarmu napisao: “Život nije crno-bijel, već je u dvostranačkom sustavu. Taj koncept omogućuje jednoj od stranaka priliku da promovira profesionalnog ‘političara’ bez apsolutno nikakvog iskustva u vladi, koji brine samo o vlastitom egu”.

Prozvao je Trumpa zbog korištenja kršćanstva kako bi pokrenuo svoju karijeru na račun tih kršćana i domoljublja kao zviždaljku za rasizam i strah, nazivajući Trumpovo ponašanje uglavnom nekontroliranim jer druga strana nema dovoljno većine da spriječi ovu osobu da polako uništi svaki napredak koji je napravljen u SAD-u.

Američki Vrhovni sud je poništio presudu Roe protiv Wadea iz 1973., kojom je zaštićena sloboda žene da izabere pobačaj. Ta odluka sada znači da svaka savezna američka država sama odlučuje hoće li zabraniti li dopustiti pobačaj.

 

Komentiraj