‘Glazbeni vrhunci’ – koncerti i premijere na kraju ljetne i početku nove sezone HNK Ivan pl. Zajc

 

U HNK Ivana pl. Zajca u Rijevci u petak, 18. rujna, održat će se gala koncert svjetske operne primadone Karite Maittile.

“Karita Mattila zasigurno je jedna od najvećih sopranistica i opernih zvijezda koje su došle ili će doći u riječko Kazalište i surađivati s Riječkim simfonijskim orkestrom. Ona nije samo fantastična pjevačica već i izvanredna glumica koja upravo zbog toga pripada posebnoj kategoriji svjetskih opernih zvijezda, a zbog njenog nesvakidašnjeg proživljavanja uloga, dramskog i psihološkog, često je uspoređuju s Marijom Callas”, izjavio je intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević.

Iz njene biografije izdvojio je nastupe na najvećim svjetskim opernim i koncertnim pozornicama kao što su Metropolitan Opera, Opera San Francisco, Houston Grand Opera, londonska Kraljevska opera i Covent Garden, pariška Opera te Bavarska državna opera, berlinska Državna opera Unter den Linden i brojne druge. Osim uloga i nastupa kojima je osvojila operni svijet, među vrhunce njezine karijere ulaze i dvije snimke nagrađene prestižnim Grammyjima za najbolje operne snimke uz koje je osvojila i cijeli niz drugih međunarodnih nagrada i priznanja.

“Još je jedna posebnost Karite Mattile zbog koje je uzorom suvremenim pjevačicama i pjevačima: ona pjeva gotovo cijeli operni repertoar, i talijanski, i slavenski, i njemački. Stoga će na programu njenog riječkog koncerta, čijom izvedbom će ravnati maestro Ville Matvejeff, biti arije iz opera Puccinija, Dvořaka i Wagnera, a na programu će se, naravno, naći i najveći skladatelj njezine rodne Finske, Jean Sibelius”, poručio je Blažević.

PHOTO: Marica Rosengard

‘Glazbeni vrhunci’ naziv je glazbenih događanja koja će otvoriti Mattile, a nastavljaju se 23. rujna Mahlerovom Drugom simfonijom ‘Uskrsnuće’ u Centru Zamet. Sve je to dio programa projekta EPK – Rijeka 2020 te gotovo cjelodnevni program prigodom obilježavanja 135. godišnjice otvorenja današnje riječke kazališne zgrade i otvorenja nove kazališne sezone kada će uz izvedbu Zajčeve opere ‘Nikola Šubić Zrinjski’ te koncertnu izvedbu Verdijeve ‘Aide’ biti otvorena i Kazališna galerija ‘Zajc’.

Mahlerova Druga – ‘Uskrsnuće’

Riječ je o jednoj od najvećih simfonija ikad skladanih, a u ovom nastupu udružit će se Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor te Simfonijski orkestar i zbor HRT-a pa će se na koncertnom podiju naći više od sto orkestralnih glazbenika i jednako toliko zborista. Izvedbom će ravnati maestro Philipp von Steinaecker, novi glavni gost dirigent riječke Opere kojem će to biti inauguracijski nastup.

Blažević je istaknuo da izvedba ‘Uskrsnuća’ nikada nije ni bila planirana u riječkom Kazalištu čija pozornica ne bi mogla prihvatiti tako veliki broj izvođača te da dvorana Centra Zamet osim sjajnog akustičkog ambijenta, osigurava propisanu fizičku distancu među izvođačima, no da će, s druge strane, upravo zbog poštivanja protuepidemijskih mjera u dvorani moći biti svega 700 gledateljica i gledatelja.

Nakon riječke izvedbe, u kojoj će sudjelovati i nacionalna prvakinja, sopranistica Kristina Kolar i prvakinja riječke Opere mezzosopranistica Ivana Srbljan, već dan kasnije slijedi i ona zagrebačka, u Domu sportova.

135. obljetnica otvorenja kazališne zgrade: ‘Zrinjski’ i ‘Aida’

Obljetnica otvorenja kazališne zgrade obilježava se 3. listopada, kada će se u jednom danu izvesti dvije opere – u podne ‘Nikolu Šubića Zrinjskog’ rođenog Riječanina Ivana pl. Zajca koja nije izvedena na otvorenju 1885. godine iako je tada već bila skladana te večernjom koncertnom izvedbom Verdijeve ‘Aide’ čiju je riječku izvedbu 3. listopada te 1885. godine prekinuo nestanak električne struje.

Glavne uloge u ‘Zrinjskom’ imaju Robert Kolar, Kristina Kolar, Anamarija Knego i Aljaž Farasin, pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića, a režirala ju je Dora Ruždjak Podolski.

Opera ‘Aida’ održat će se pod vodstvom dirigenta Valentina Egela, a bit će poliscenski izvedena. Bit će to ujedno dobrotvorna izvedba čiji je prihod namijenjen studentima novopokrenutog Opernog studija ‘Giorgio Surian’. U ulozi Aide Riječanima će se prvi put predstaviti Maida Hundeling. U ulozi Radamesa debitirat će Domagoj Dorotić, Amneris će biti Dubravka Šeparović Mušović, a Amonasro Giorgio Surian.

Kazališna galerija Zajc

Projekt kazališne galerije nastao je na inicijativu dugogodišnjeg kazališnog djelatnika, fotografa Dražena Šokčevića. “Osnovna ideja postava jest da ne postoji jedna službena i egzaktna priča o kazalištu, jer kazalište čine ljudi. Upravo različite perspektive ljudi, onih na pozornici, iza pozornice, u gledalištu; onih iz prošlosti i naših suvremenika – čine niz paralelnih priča u kojima se zrcali ova kuća”, objasnila je voditeljica programa razvoja publike Katarina Mažuran Jurešić.

“Kao projekt Vremenska kapsula već godinu dana prikupljamo zapise i sjećanja naše publike i taj proces se nastavlja u Galeriji”, dodala je. Osim zapisa, Kazališna galerija Zajc donijet će i povijesni pregled rada, predstava i umjetnika koji su obilježili riječko Kazalište; bit će izloženi dijelovi scenografije, rekvizite i kostima koji će se moći dotaknuti i osjetiti; a bit će otkrivene i neke do sad nepoznate priče – npr. ona o bizarnoj propasti pokušaja osnivanja prvog kazališnog muzeja u Rijeci iz 1952., uvid u ljudsku stranu velikog Ivana pl. Zajca, kazališni bonton, fantastični kazališni vokabular…

Komentiraj