01. ZARKOFF ‘PIONEERS’ (EP – ENDLESS ILLUSION): Mračno, zavodljivo i plesno

Saša Rajković Zarkoff objavio je u prosincu prošle godine čak dva izdanja, a ovih dana izlazi i treće. EP ‘’Pioneers’’ objavljen je za češku etiketu Endless Illusion, drugi EP ‘’Gooiland Elektro’’ sa zagrebačkim kolegom Ikonalom, a uskoro će i treći u suradnji sa stranim glazbenicima za njemačku etiketu Return To Disorder. EP ‘’Pioneers’’ sadržava četiri skladbe u Zarkoffovu prepoznatljivu stilu. Uzmemo li u obzir to da je njegov posljednji LP ‘’Sweet Obsolete’’ za Unknown Pleasure Records znatno bliži retro zvuku elektro popa i synth popa 80-ih s električnim gitarama, ali i vokalima, ‘’Pioneers’’ je puno ‘’suvremeniji’’ zvukom i na momente blizak technu, uz neizbježnu retro notu synth popa. Zarkoff je respektabilno ime svjetske elektro scene u elektronskom retro zvuku, a ovaj EP potvrđuje njegovu kvalitetu. Mračno, zavodljivo, plesno, pomalo dosadnjikavo, ali kvalitetno.

02. TROBECOVE KRUŠNE PEĆI ‘ETHER’ (DIRTY OLD LABEL): Veterani avangardnog noise rocka ponovo jašu

Grupa Trobecove krušne peći postoji od 1981., ali u svih tih 36 godina nikada nije bila dovoljno priznata i nagrađena. Novi album, nažalost, nije studijski, nego zapis njihova koncerta održanog 30. siječnja 2015. u splitskom klubu Kocka. Nažalost, jer sudeći po ovom zapisu, te pjesme zaslužuju vrhunsku studijsku produkciju. TKP izuzetno je dobra rock grupa čiji noise zvuk datira iz ranih 80-ih, a nove pjesme zvuče provokativnije od većine aktualnih grupa. Gitaristički rifovi ‘’paraju’’ specifične stihove TKP-a, ritam sekcija poput podmazanog stroja ‘’melje’’ sve pred sobom, a Damir Prica na saksofonu prikladno ‘’boji’’ pjesme. Iznimno dobar koncert koji je pokazao da je riječ o odlično uvježbanim glazbenicima kojima samo treba pružiti priliku. Nažalost, tih prilika od 1981. do danas nije bilo dovoljno. Onome tko se još nije susreo s ovom jedinstvenom hrvatskom rock grupom, ovaj koncert dobar je dokaz da mu je prethodilo dugih i iznimno kreativnih 36 godina. Doživite ih uživo prije nego što im posthumno podignemo spomenik.

03. SLOW MOTION SUICIDE ‘SLOW MOTION SUICIDE’ (VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): Odličan novi hrvatski rock bend

Članovi ove hrvatske rock grupe su pjevač Nikša Lovrinić, gitarist Marko Kostić, basistica Ana Kovač i bubnjar Igor Kruc. Album prvijenac miksao je Igor Rogović u San Franciscu, dok je mastering radila Emily Lazar u New Yorku, čija reputacija je rasla tijekom rada s Davidom Bowiejem, Foo Fightersima, Vampire Weekendom… Sve je nadgledao pjevač i autor pjesama Nikša Lovrinić koji je neko vrijeme živio u San Franciscu. Sve to očito je utjecalo i na zvuk grupe koji podsjeća na odličan novi američki bend sa zapadne obale koji vuče korijene iz 90-ih, iz grungea i američke rock scene. Drugim riječima, nova hrvatska rock grupa Slow Motion Suicide zvuči kao nova američka rock atrakcija. Izdvojen iz mase drugih grupa sjajnim vokalom Nikše Lovrinića i odličnim pjesmama koje lako ulaze u uho, SMS nudi gotovo zaboravljenu formulu klasičnih rock pjesama naglašenih vrlo pjevnim melodijama i čvrstom svirkom. Pjesme su na engleskom i da je kojim slučajem SMS bend porijeklom iz San Francisca, njihov debi bio bi promoviran od jedne do druge obale SAD-a uz pohvale kritičara. Dobili smo odličnu novu hrvatsku rock grupu o čijim ćemo uspjesima izvan granica Hrvatske više slušati nego njihovu glazbu u hrvatskom eteru. Album sadržava i nekoliko pjesama koje već na prvo slušanje zvuče kao hitovi (‘’Revolution’’, ‘’Make Believe’’, ‘’Fool On The Inside’’, ‘’November’’, ‘’Castaway’’…)

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakPrometna nesreća kod Rijeke, automobil završio na zidu kuće
Sljedeći članakPSIHOTERAPEUT S JOHNSA HOPKINSA Trump je maligni narcis
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.