01. DARKO RUNDEK ‘APOCALYPSO’ (DANCING BEAR): Diskografski pogodak

Nakon što su povodom 20 godina objavili reizdanje albuma ‘’Vrijeme je da se krene’’ grupe Majke i pokazali kako se takva glazbena ostvarenja primjereno objavljuju, diskografska kuća Dancing Bear ovih dana, također povodom 20 godina, objavila je i reizdanje albuma Darka Rundeka ‘’Apocalypso’’. Njemu su dodali i njegov drugi samostalni album ‘’U širokom svijetu’’ i jedno iznenađenje, nikada objavljeni album grupe Haustor ‘’Dovitljivi mali čudaci’’. Ponovo diskografski pogodak. Pritom je ‘’Apokalipso’’ postao ‘’Apocalypso’’, a Rundek je odlučio okupiti bend obilježavajući 20 godina tog albuma i početka svoje samostalne karijere kako bi zasvirao pjesme s njega, drugog albuma i neke nepoznate pjesme Haustora. Može li bolje? Fenomenalni album ‘’Apocalypso’’ obilježio je 90-e i nakon Haustora Rundeka ponovo stavio na tron najboljih domaćih autora. Sve kasnije što je objavljivao s Cargo Orekstrom ili Cargo triom nastavak je njegove kreativne samostalne karijere započete upravo ovom pločom. Izvrsno izdanje i album koji možda daje najbolji uvid u Rundekovu skladateljsku i poetsku veličinu.

02.NEŽNI DALIBOR ‘U SLOJEVIMA’ (ODLIČAN HRČAK): Odlični moderni indie rock album

Nežni Dalibor je grupa koja krajem 90-ih s bendovima kao što su Repetitor, Goribor, Pionir 10, Petrol i Stuttgart Online obilježila to razdoblje i donijela svježinu na srpsku alternativnu scenu. Kao i ostali predstavnici, tako ni Nežni Dalibor nikada nije zaživio u hrvatskom radijskom eteru, iako ima sve kvalitete odličnog indie rock benda čiji hrabri iskoraci pozivaju da se na njih obrati pažnja. Čak i na europskoj sceni. Novi album ‘’U slojevima’’ predstavlja Nežnog Dalibora kao bend koji zaslužuje status indie rock zvijezde u regiji. Njihove nove pjesme su radiofonične ali mračne, plesne ali teške. Baš kako treba, s mjerom i odličnim rock grooveom. Štoviše, mnogo zanimljivije od većine pjesama indie bendova iz Hrvatske i regije koji su popularniji od njih. ‘’U slojevima’’ je moderan indie rock album kojem nije lako pronaći manu i sluša se s velikim zadovoljstvom.

03. KASCHADE ‘PERFORMANCE’ (ENTITY RECORDS): Vrlo solidno

Mračna ambijentalna glazba nije popularna ni prisutna na radiju, ali ima svojih poklonika kao i autora koji je stvaraju iskreno i maštovito. Kao što u Hrvatskoj to već godinama radi Miljenko Rajaković, čiji projekt TeHÔM je našao svog izdavača u njemačkoj diskografskoj kući Cyclic Law Records, s kojim je ostvario globalnu vidljivost i vrlo dobar status, tako u Novom Sadu Aleksandar Stojanović stoji iza projekta Kaschade koji je pak našao svog izdavača u belgijskoj etiketi Entity. I dok je TeHÔM više orijentiran na atmosferu, Kaschade se temelji na eksperimentalnim momentima unutar mračne ambijentalne glazbe koja istovremeno nudi psihodeliju, melankoliju i gotiku ofarbanu finom elektronikom. Na novom, trećem albumu ‘’Performance’’ Stojanović je sjajno uobličio hladnu i mračnu glazbu obojenu jazzom, nudeći ne baš svakidašnji pristup žanru koji je u njegovom slučaju nemoguće definirati. Album ‘’Performance’’ je vrlo maštovito ostvarenje za sladokusce željne drugačije glazbe i hrabrog eksperimentiranja u kakvo se upustio Stojanović. Vrlo solidno djelo.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakVučić očekuje ove godine manje tenzija, bez obzira na obljetnicu Oluje
Sljedeći članakPride u Splitu završen mirno
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.