Patrik Macek/PIXSELL

Glavnom odboru SDP-a stigao zahtjev za raspisivanje referenduma

Glavnom odboru SDP-a stigao je prijedlog člana tog odbora Danijela Saića za uvrštenje točke dnevnog reda na sljedeću sjednicu tog tijela o raspisivanju untarstranačkog referenduma na kojemu bi se članstvo izjašnjavalo o opozivu predsjednika SDP-a Davora Bernardića te o raspisivanju unutarstranačkih izbora.

Potrebu referendumskog izjašnjavanja SDP-ovaca o ta dva pitanja Saić obrazlaže uvjerenjem da „suprotno višekratno izraženom stajalištu predsjednika SDP-a, očito je da u SDP-u postoji ozbiljna kriza koja se očituje kroz nepovjerenje u sposobnost predsjednika SDP-a da kvalitetno obnaša svoju dužnost“.

„Niz članica i članova stranke, kao i niz lokalnih i županijskih organizacija već je pozvalo predsjednika SDP-a na podnošenje ostavke i odlazak s te dužnosti, što on odbija učiniti“, navodi član Glavnog odbora iz Zaprešića Danijel Saić u svom prijedlogu koji je u predsjedniku tog tijela Eriku Fabijaniću stigao u utorak.

„Imajući u vidu da je ovakvo stanje neodrživo, ovim putem predlažem naslovu da se na sljedeću sjednicu Glavnog odbora uvrsti točka dnevnog reda ‘Prijedlog za donošenje odluke o provođenju izjašnjavanja članstva putem unutarstranačkog referenduma’.

Održavanje unutarstranačkog referenduma već je zatražio niz članica i članova stranke, a sam predsjednik SDP-a pozvao je 19. rujna 2018. godine u svojoj izjavi u Hrvatskome saboru na podnošenje službenog prijedloga za organiziranje referenduma kako je propisano Statutom SDP-a, što ovim putem i činim“, napisao je Saić.

Predložio je dva referendumska pitanja – ‘Jeste li za opoziv Predsjednika SDP-a?’ te ‘Jeste li za raspisivanje unutarstranačkih izbora?’, o čemu bi se članovi SDP-a izjašnjavali s ‘da’ ili ‘ne’.

O dnevnom redu sjednice Glavnog odbora odlučuje većina članova, a sjednica tog tijela, prema Statutu, održava se jednom u tri mjeseca, što znači da bi se iduća trebala održati tijekom listopada s obzirom na to da je zadnja održana sredinom srpnja.

U ponedjeljak je SDP Osječko-baranjske županije, prema neslužbenim informacijama, na sjednici dvotrećinskom većinom usvojio odluku da Glavnom odboru predloži sazivanje Konvencije i raspisivanje izbora u SDP-u.

Komentiraj