Glavni riječki epidemiolog poručuje da u Hrvatskoj imamo ‘vrlo neuredno i nekontrolirano širenje epidemije’

Voditelj Odjela epidemiologije u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Dobrica Rončević u razgovoru za Novi list u četvrtak je upozorio da se epidemija koronavirusa u Hrvatskoj trenutačno kreće vrlo nekontrolirano, što bi realno moglo dovesti do daljnjih pogoršanja.

Smatra da su rekordne brojke novozaraženih rezultat broja testiranja koje se trenutačno provodi u dovoljnoj mjeri. “Trenutačno u Hrvatskoj imamo vrlo neuredno i nekontrolirano širenje epidemije. Virus se proširio masovno i nisu još na odgovarajući način implementirane propisane mjere”, rekao je Rončević.

Dodao je da kvaliteta obrade podataka opada bog manjka epidemiologa i manjkavosti informatičkih sustava. “Na ovaj su način pacijenti prepušteni sebi i svojim obiteljskim liječnicima. O njihovu nadzoru sada ovisi koliko će se brojke potencijalno zaraženih nastaviti i koliko će se infekcija širiti dalje. Nitko od liječnika obiteljske medicine ne očekuje kvalitetu obrade s obzirom na njihove kadrovske mogućnosti i raspoloživo vrijeme, no jedina alternativa takvom pristupu jest da se kontakti uopće ne obrađuju te da se ljudi samo testiraju, a poslodavci im daju mogućnost da u slučaju samoizlacije rade od kuće ili otvaraju bolovanja”, kazao je.

Rončević navodi da je većina europskih zemalja s ovim razmjerima epidemije već došla u situaciju da se zaražene koronavirusom uopće ne obrađuje, već se sav naglasak stavlja na bolničko liječenje pacijenata. Glavni riječki epidemiolog tvrdi i da pojedinačno upravljanje epidemijom više nema utjecaj na njeno smanjenje.

Poručio je da je među zaraženima dosta mladih i studentske populacije. Zaraza se širi u raznim kolektivima, a problem su i razna lokalna javna okupljanja. “Naglasak osim savjesti svakog pojedinca treba staviti i na pridržavanje preporuka i mjera od organizatora raznih skupova, počevši od kulturnih preko sportskih do komercijalnih. Njihovo održavanje nije opravdano i svakako bi ih trebalo odgoditi, a ako se održavaju, ne bi se smjelo samo formalno pridržavati propisanih mjera”, zaključio je Rončević.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je u četvrtak oboren još jedan crni rekord, s 1563 novooboljelih od koronavirusa, uz 13 preminulih osoba. Većina županija izvijestila je o rekordnim brojevima novooboljelih, a situaciju iz minute u minutu pratimo OVDJE.

Komentiraj