Zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović i SDP-ova Sabina Glasovac u nedjelju su u ‘Točki na tjedan’ N1 televizije komentirali Obiteljski zakon, a u studiju je došlo i do svađe saborskih zastupnika.

Na pitanje zašto još nema Obiteljskog zakona, Zekanović je rekao da je nacrt Zakona izašao, ali je nenadano povućen zbog definicije braka koja je bila sporna. “Žalosno je da je HDZ i ovaj put udovoljio koalicijskom partneru HNS-u i da je nešto što je logično, poput definicije braka, u Obiteljskom zakonu izbacio. Nakon Istanbulske konvencije i svega što se dogodilo to i ne čudi. Nakon što je HDZ pod pritiskom HNS-a ratificirao Konvenciju, zašto ne bi Obiteljski zakon prilagodio svom junior partneru, kao što je i prepustio resor obrazovanja. Mislim da će izaći prijedlog Zakona s kojim će se složiti gospođa Glasovac, ali ja neću”, rekao je.

Glasovac je poručila da se neće složiti s prijedlogom Zakona jer misli da ga ne treba mijenjati. “Zakon je dobar, uredio je mnoge segmente zaštite djece i obitelji. To kažu i neke europske i svjetske recencije. Nije trebalo ići u njegove izmjene. Ako postoje intencije Vlade da ona ne odustaje da se postojeći zakon mijenja iako je dobar, po meni je onda bolje da ga nema nego da imamo skandaloznu definiciju obitelji, ne znam kako je nekome palo na pamet nešto tako predložiti”, kazala je.

Dodala je da je nama država propisala što je to obitelj, koliko djece trebate imati da bi bili obitelj, nepriznavajući da postoje jednoroditeljske obitelji. Zekanović joj je odgovorio da se radilo o definiciji unutar Obiteljskog zakona. “To što Vi vašu strinu smatrate svojom obitelji ne znači da bi to trebalo stajati u Obiteljskom zakonu”, rekao je.

“Vi stvarno mislite da muškarac i žena koji ne mogu imati dijete nisu obitelj jer nemaju dijete ili da jednoroditeljska obitelj nije obitelj”, upitala ga je Glasovac, a Zekanović joj je odgovorio: “To je bila definicija obitelji unutar Obiteljskog zakona, a ne ono što vi smatrate obitelji. Pozivate se na zapadnu Europu. Zašto npr. u Njemačkoj u Ustavu piše da je obitelj zajednica roditelja i djece, u Švicarskoj je obitelj svaki životni oblik koji se temelji na odnosima roditelja i djece, hoćete čuti dalje? Francuzi govore o skupini osoba koje su međusobno povezane zajedničkim životom ili roditeljstvom”, nabrajao je HRAST-ovac.

“Što piše u hrvatskom Ustavu? Što se pjenite? Što je trebalo u zakonu to masakrirati? Vi baš imate fetiš na izmjene Ustava”, poručila mu je Glasovac.

Komentiraj